23.05.2022 Jana Čiháková
Cítíte tu svěžest jarního vzduchu? Čerstvost, lehkost, spoustu bylinek a plných chutí? A co takhle to všechno vzít a přenést na talíř? S našimi recepty vám jaro nejen zavoní, ale i zachutná!
Budete potřebovat:
2 zralá avokáda
2 hrsti sedmikrásek
350 g žervé
Sůl
Pepř
Postup:
Avokáda vypeckujte, rozmačkejte pomocí vidličky do hladka. Sedmikrásky nasekejte na co nejmenší kousky. Přidejte k avokádu. Do směsi poté přimíchejte žervé, pomazánku dochuťte solí a pepřem.
Pokud chcete zvednout sytící účinek, můžete do ní přidat 1 až 2 vejce povařená na hniličku, též rozmačkaná vidličkou.
Doporučujeme podávat s žitným pečivem, které má vyšší obsah zdraví prospěšné vlákniny.
Budete potřebovat:
1 středně velké a vykostěné kuře
30 g másla
1 až 2 housky (ideálně 2 dny staré)
1 šalotku
50 g slaniny
2 vejce
Pesto z medvědího česneku
100 ml smetany
Dvě hrsti kopřiv
Hrst špenátu
Olej
Sůl
Pepř
Postup:
Orestujte slaninu, přidejte šalotku, housku si nakrájejte na kostičky a smíchejte s orestovanou směsí. Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Do žloutků přidejte smetanu, promíchejte a přidejte do mísy s houstičkami, bílky vyšlehejte do sněhu. Kopřivy a špenát spařte, nasekejte nadrobno a přidejte k základu na nádivku, nakonec vmíchejte sníh.
Rozložte si kuře na pracovní plochu (kůží dolů), maso osolte a opepřete a potřete pestem. Poklaďte na něj nádivku a zarolujte. Roládu svažte provázkem. Vložte ji do pekáčku a nahoru na ni položte pár plátků másla.
Pečte ji zhruba hodinu, přičemž ji podlévejte výpekem.
Jako přílohu můžete zvolit například šťouchané brambory, bramborové pyré nebo restovanou zeleninu.
Budete potřebovat:
2 šalotky
500 g špenátových listů
200 g mladých kopřiv
hrst piniových oříšků
250 ml smetany
150 g mascarpone
750 ml vývaru
Olej
Sůl
Pepř
Postup:
Na oleji si orestujte šalotku, přidejte proprané listy špenátu a kopřiv a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a nechte provařit. Následně listy tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte smetanu a opět ji nechte provařit. Hotovou polévku podávejte s kopečkem mascarpone, které posypejte oříšky.
K polévce podávejte bagety s bylinkovým máslem.
14.11.2023 | Aplikace, která by měla sledovat průměrné ceny základních potravin, je řešení prospěšné pro spotřebitele. Lidé budou mít při rozhodování více informací a mohou se kvalifikovaněji rozhodovat při nákupech. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podporuje záměr ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) takovou aplikaci lidem nabídnout. Jeho resort na tuto možnost sám upozornil, řekl ČTK mluvčí ÚOHS Martin Švanda.
19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?
06.11.2023 | Do Česka se doveze ze zahraničí 46 procent tuzemské spotřeby mléčných výrobků. Žádný jiný stát EU nemá tak vysoký podíl importu. Výjimkou je Slovensko, kde je to 64 procent. Na dnešní konferenci v Poslanecké sněmovně to řekl předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle svazu se také z ČR 23 procent produkce mléka vyváží do zahraničí, což představuje ročně asi 650 milionů litrů.