med  VČELPO  

VČELPO DEFINITIVNĚ KONČÍ! NEUSTÁLO PANČOVÁNÍ MEDU

VČELPO DEFINITIVNĚ KONČÍ! NEUSTÁLO PANČOVÁNÍ MEDU

23.08.2022 Jana Čiháková

Prodejce medu Včelpo na sebe podal návrh na insolvenci, čemuž Krajský soud v Brně minulý týden vyhověl. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). K úspěšnému návratu firmy na trh po sedm let staré kauze medů s antibiotiky nepomohli ani noví majitelé. Firma navíc prohrála soud s dodavatelem kontaminovaného medu společností MILA, ze který Včelpo odmítlo zaplatit. Podle HN dluží Včelpo věřitelům přes 30 milionů korun.

Do problémů se Včelpo dostalo v roce 2015, kdy firmu vlastnil Český svaz včelařů. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) med od této firmy nebyl výhradně českého původu, ač jej tak společnost označila. Následně v medech inspekce objevila antibiotika, jejichž používání je při léčení včel v Evropské unii zakázáno. Ukázalo se, že někdo přimíchával do českého medu ukrajinský. Veškerý med musel být zlikvidovaný, což znamenalo přes 150 tun medu a výrobků z něj, které už byly v tržní síti, 115 tun ve skladech a 163 tun surovin pro výrobu. Včelpo muselo platit milionové pokuty udělené SZPI a Státní veterinární správnou a také pokuty prodejcům. Veterináři také Včelpu odebrali licenci

I když ji v roce 2018 dostalo zpět, důvěra odběratelů byla pryč. Od Včelpa se dokonce odvrátili i zákazníci, kteří odebírali potravinové doplňky, které nebyly z medu, uvádějí HN.

Na přelomu let 2018 a 2019 Včelpo koupila za 12 milionů korun obecně prospěšná společnost Příroda, včely a člověk. Kritický se však stal prohraný soud s firmou MILA, která dovážela kontaminovaný ukrajinský med. Definitivně spor ale ještě neskončil a současní majitelé věří, že nakonec jméno Včelpa očistí.

Podle informací v insolvenčním rejstříku mají věřitelé možnost přihlásit pohledávky do 16. října a první přezkumné jednání je nařízené na 11. listopadu u Krajského soudu v Brně.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.