Varování spotřebitelům: V této rýži jsou pesticidy!

Varování spotřebitelům: V této rýži jsou pesticidy!

06.09.2021 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu nevyhovující potravinu Swagat Rýže Basmati – Pure basmati rice old Crop, v balení 1 kg a 5 kg, s označením data minimální trvanlivosti do 09/2021, země původu: Indie.

Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdil přítomnost pesticidů tricyclazole v množství 0,12 miligramů na kilogram (mg/kg) a thiametoxam v množství 0,027 mg/kg. Právní předpis stanovuje maximální akceptovatelné množství u obou látek na 0,01 mg/kg. Uváděním předmětné šarže potraviny na trh provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách.

Inspektoři SZPI uvedenou šarží potraviny odebrali v maloobchodní provozovně BOUSSAD AMIS, Spálená 89/15, Praha. Dovozcem potraviny do ČR je společnost Swagat s.r.o.

Celková velikost nevyhovující šarže je dle předložené dokumentace 1 100 kg.

S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.

Zdroj SZPI, foto Shutterstock a SZPI

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.