Varování spotřebitelům: V pomazánce z Icelandu může být botulotoxin

Varování spotřebitelům: V pomazánce z Icelandu může být botulotoxin

19.06.2020 Jana Čiháková

Státní veterinární správa (SVS) varuje před sýrovou pomazánkou od britského výrobce Primula Ltd. Může v ní být bakterie, která produkuje jed botulotoxin. V ČR pomazánku ve třech příchutích distribuuje obchodní řetězec Iceland, všechny její šarže jsou ale z trhu stahovány.

ČTK to dnes sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Lidé by výrobek v žádném případě neměli konzumovat. Veterinární správa informace obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Pomazánka se prodává i v dalších evropských zemích. "Ke kontaminaci výrobku mělo dojít na základě "chyby ve výrobě". Přestože se nález má týkat jen malého množství výrobku, v případě ČR jde o cca 150 balení, z trhu jsou preventivně stahovány veškeré šarže," uvedl mluvčí.

Pomazánka se prodává pod označením Primula Original Cheese, Primula Light Cheese a Primula Cheese Jalapeno. Ve všech třech případech jde o stopadesátigramové balení. Zákazníci mohou výrobek vrátit v prodejnách Iceland.

Botulotoxin - známý také jako klobásový jed - je považován za jeden z nejúčinnějších jedů. Způsobuje otravu botulismus. Vzniká pouze za nepřítomnosti vzduchu. Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech. V potravinách se v ČR vyskytuje velmi zřídka.

Loni Státní veterinární správa testovala na klostridie 202 vzorků a všechny byly v pořádku. Zkoumána byla především sušená syrovátka, masoxy a bujóny, sušené mléko, tavené sýry a zrající sýry. Mimo potravin se podle Vorlíčka vyšetřují i vedlejší živočišné produkty - masokostní moučka a zpracovaná živočišná bílkovina. Odebralo 54 vzorků při 14 odběrech a všechny výsledky byly opět vyhovující. Letos veterináři vyšetřili zatím 25 vzorků potravin a dva vzorky masokostních mouček. Klostridie nebyla nikde zjištěna.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.