28.04.2022 Jana Čiháková
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět na trh potravinu: Prestige Hyper Hazelnut, Oplátka máčená (33%) "Hyper" s krémem z lískových oříšků (51%)“ v balení 55 g, s označením data minimální trvanlivosti do: 16/08/2022, šarže: L061336, výrobce: "Prestige-96" AD, Bulgarie, Veliko Tamovo 5000, 6"Dalga Laka" Str., Bulharsko.
Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost arašídů v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu mj. uvedl „Může obsahovat stopy burských oříšků“, uvedené množství ale několikanásobně překračuje množství uznatelné jako nezáměrnou křížovou kontaminaci, tj. stopy arašídů.
Inspektoři SZPI nevyhovující vzorek potraviny odebrali v provozovně společnosti QueChoa s.r.o., Sylvánova 187, Horšovský Týn 346 01. Distributorem potraviny je společnost Gemini DO s.r.o., Sabinova 153/4, 72100 Ostrava, Česká republika.
Uvedená potravina může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy. SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií nebo intolerancí na arašídy, aby předmětnou šarže potravin nekonzumovali.
19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?
28.09.2023 | Zhruba čtyři desítky lahví whisky, které se loni našly na zámku Blair Castle ve Skotsku, jsou nejspíš nejstarší dochovanou whisky na světě. Historické bádání a datování pomocí uhlíkové metody ukázaly, že destilát zřejmě pochází z 30. let 19. století a že se možná na zámku podával i v době, kdy ho v roce 1844 navštívila královna Viktorie se svým manželem, princem Albertem, napsal server BBC.
22.05.2023 | Světem potravin v posledních týdnech proletělo další varování, které postavilo čaje do ne zcela přívětivé role. Podle výsledků šetření inspekce se totiž ukázalo, že někteří producenti několikanásobně překračují limity povolených látek. Mezi rizikové sloučeniny, které se v čajích objevují, pak patří zejména rezidua pesticidů a některé alkaloidy. V obou případech jde o látky, které mohou mít nebezpečné až fatální účinky. Jsou ale na místě oprávněné obavy čaje konzumovat?