VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRHU JSOU KLOBÁSY S LISTÉRIEMI

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRHU JSOU KLOBÁSY S LISTÉRIEMI

23.09.2022 Jana Čiháková

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

O přítomnosti rizikových produktů na českém trhu obdržela SVS informace prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Italské dozorové orgány informovaly ostatní členské státy Evropské unie o preventivním stahování zmíněných výrobků v souvislosti s případy onemocnění způsobenými listériemi na území Itálie.

Tři různé druhy italských klobás od téhož italského výrobce Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L byly dle výsledků šetření v prodeji v jediné prodejně v ČR: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany. Do jiných prodejen nebyly distribuovány. Do ČR bylo dovezeno 123,75 kg drůbežích klobás. Z tohoto množství se podařilo stáhnout z prodeje    68,4 kg. Zbývajících více než 55 kg se prodalo. I vzhledem k datům spotřeby mohou mít větší či menší část tohoto množství zákazníci doma.

POZOR NA!

Název: Klobásy: Wudy Classico 250 g; Wudy Formggio 150 g; Wudy Grill 250 g

Výrobce: Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L.

Příjemce zásilky: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany

Datum minimální spotřeby (DMT): stahují se výrobky s těmito DMT – 21 9.2022, 27.9.2022, 15.10.2022, 23.10.2022, 25.10.2022, 30.10.2022, 31.10.2022, 1.11.2022, 11.11.2022, 12.11.2022, 13.11.2022, 16.11.2022

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

LEVNĚ, CHUTNĚ I ZAHRANICEMI? OBJEVTE RÁJ NA ZEMI "ZA HUBIČKU"

20.09.2023 | Náklady na stravování jsou patrně stále tou nejzásadnější položkou v dovolenkovém rozpočtu – zvlášť rozhodnete-li se cestovat za české hranice bez programu all – in anebo alespoň polopenze. Ovšem i zdánlivě levná dovolená se vám může parádně prodražit a naopak…

OBAVY NA MÍSTĚ? ČAJE PLNÉ JEDŮ

22.05.2023 | Světem potravin v posledních týdnech proletělo další varování, které postavilo čaje do ne zcela přívětivé role. Podle výsledků šetření inspekce se totiž ukázalo, že někteří producenti několikanásobně překračují limity povolených látek. Mezi rizikové sloučeniny, které se v čajích objevují, pak patří zejména rezidua pesticidů a některé alkaloidy. V obou případech jde o látky, které mohou mít nebezpečné až fatální účinky. Jsou ale na místě oprávněné obavy čaje konzumovat?

CHUDÁCI DĚTI: VÍCE NEŽ 60 PROCENT ŠKOLNÍCH JÍDELEN VÝRAZNĚ PŘESOLUJE

14.09.2023 | Ve více než 60 procentech školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR / Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.