08.03.2022 Jana Čiháková
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili tři zásilky potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu až pěti pesticidních látek v nadlimitním množství.
Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících potravin je přes 540 kg. Jedná se o následující potraviny původem z Kambodže:
Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: omethoat v množství 1,5 miligramů na kilogram (mg/kg, limit: 0,02 mg/kg), dinotefuran v množství 0,087 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), pirimiphos-methyl v množství 0,14 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), tolfenpyrad v množství 0,039 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), valifenalate v množství 0,13 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: fipronil v množství 0,014 mg/kg (limit: 0,005 mg/kg), pirimiphos-methyl v množství 0,048 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg).
Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost rezidua pesticidu triazophos v množství 2,7 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě.
S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.
03.05.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.
03.02.2022 | Veterináři při společné kontrole s Celní správou České republiky našli v pražské tržnici Sapa zhruba 300 kilogramů nevyhovujících potravin. Na místě je znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění. Prodejci bude v přestupkovém řízení uložena pokuta, ta může podle zákona činit až 50 milionů korun.
16.03.2022 | Vláda na dnešním jednání podle ministerstva zemědělství schválila 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a výživy v České republice. Jde o preventivní kroky, které mají zajistit, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, spotřebitel měl při výběru možnost volby a dostatek informací nebo aby se směrem k veřejnosti uskutečňovala zdravotní osvěta a prevence nemocí. Resort zemědělství to dnes uvedl v tiskové zprávě.