08.03.2022 Jana Čiháková
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili tři zásilky potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu až pěti pesticidních látek v nadlimitním množství.
Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících potravin je přes 540 kg. Jedná se o následující potraviny původem z Kambodže:
Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: omethoat v množství 1,5 miligramů na kilogram (mg/kg, limit: 0,02 mg/kg), dinotefuran v množství 0,087 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), pirimiphos-methyl v množství 0,14 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), tolfenpyrad v množství 0,039 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), valifenalate v množství 0,13 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: fipronil v množství 0,014 mg/kg (limit: 0,005 mg/kg), pirimiphos-methyl v množství 0,048 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg).
Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost rezidua pesticidu triazophos v množství 2,7 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě.
S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.
03.05.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.
13.05.2022 | Zdravý nebo spíše racionální jídelníček je základ, bez kterého se neobejdete. Jak ho ale správně sestavit a přizpůsobit mu i nákupy, abyste neplýtvali jídlem a penězi? Přinášíme pár základních tipů.
04.02.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně apeluje na provozovatele, aby nepodceňovali průběžnou údržbu provozoven a dodržování hygienických předpisů. Výsledky kontrol SZPI za leden 2022 ukazují, že inspektoři byli nuceni na místě uzavřít celkem 21 provozoven právě pro závažná porušení hygienických předpisů.