V mražených kachnách z Polska byly salmonely, 1,6 tuny se jich prodalo

V mražených kachnách z Polska byly salmonely, 1,6 tuny se jich prodalo

17.11.2021 ČTK, SHUTTERSTOCK

Veterináři varují před mraženými kachnami z Polska od výrobce DROP, které mohou obsahovat salmonely. Podařilo se jich stáhnout 1138 kg, naopak 1627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. Informace o riziku obdržela Státní veterinární správa (SVS) systémem rychlého varování (RASFF).

V ČR směřovala zásilka ke dvěma obchodníkům, sdělil dnes ČTK mluvčí SVS Petr Vorlíček. Zákazníci, kteří výrobek mají, ho můžou vrátit v prodejně, kde ho koupili.

"Dle informací uvedených v systému RASFF byla ve výše uvedené šarži kachního masa ve Slovinsku zjištěna přítomnost salmonely. Při následném došetřování u polského výrobce bylo pak zjištěno, že stejná šarže byla distribuována i do dalších zemí včetně ČR," vysvětlil mluvčí. V ČR šla zásilka nejdřív do společnosti Hopi v Říčanech, následně její části směřovaly do pražské firmy Jakub Kubín a společnosti MART-IN se sídlem v Neštědicích v Ústeckém kraji, dodala mluvčí.

Opětovné varování před polskými potravinami

Výrobek byl označený jako pekingská kachna mražená s datem minimální trvanlivosti do 31. srpna 2024 z šarže P-687. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.

S polskými potravinami se pojí řada veterinárních nálezů. Například koncem února 2019 se objevily problémy se salmonelou v kuřecím mase z Polska, když čeští veterináři oznámili, že našli bakterii ve 1200 kilogramů mražených stehen. Počátkem dubna SVS oznámila, že salmonela se objevila v zásilce více než půl tuny kuřecích řízků z Polska. V polovině května 2019 SVS oznámila, že do ČR se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun drůbežího se salmonelou, všechno se nejspíš snědlo. Koncem června pak SVS oznámila, že za zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou, celkem šlo o 21 tun masa. Zásilky drůbežího masa se salmonelou z Polska objevily veterináři i v dalších měsících roku.


Mohlo by vás zajímat

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.