V Mnichově začal pivní Oktoberfest - dvousetletý, prvně nekuřácký

V Mnichově začal pivní Oktoberfest - dvousetletý, prvně nekuřácký

18.09.2010 Zdroj: ČTK

Tradičním naražením prvního sudu dnes zahájil mnichovský primátor Christian Ude proslulé pivní slavnosti Oktoberfest. Největší a nejznámější akce svého druhu na světě, na které se do 4. října očekává přes šest milionů návštěvníků, letos slaví 200. narozeniny. Premiérově bez kouření v pivních stanech.


stanPředehru lidovému veselí obstaral v beznadějně přeplněných ulicích města průvod sládků a hostinských na Tereziánskou louku, kde se tento svátek všech milovníků "tekutého chleba" od roku 1810 koná. Přesně ve 12:00 pak primátor mocnými údery dřevěnou palicí do pípy a zvoláním "O'zapft is!" (Je naraženo!) sedmnáctidenní radovánky plné jídla, pití a pouťové zábavy odstartoval. 

Podobně jako v předchozích dvou letech mu letos k naražení sudu stačily jen dvě rány. Projevily se tak Udeho zkušenosti, vždyť jako nejvyšší představitel radnice Oktoberfest zahajuje už od roku 1993. Jako první se z napěněného tupláku podle tradice napil bavorský premiér Horst Seehofer. Ten na rozdíl od Udeho neměl na sobě tradiční bavorské kožené kalhoty. "Nejsem tak dobře stavěný jako primátor," zažertoval Seehofer. 

Pak už se mohly naplno roztočit pípy ve 14 velkokapacitních a 15 menších stanech a sličné šenkýřky v bavorských krojích dirndlech začaly roznášet mázy piv a tácy obtěžkané místními kulinářskými specialitami. Dostat se do jednoho z těchto stanů byl ale už kolem poledne nadlidský výkon, o čemž se na místě přesvědčil i zpravodaj ČTK. Podle agentury DPA někteří netrpělivci čekali před areálem už od čtyř hodin ráno, i když se do něj pouštělo až od 11:00. 

Pořadatelé očekávají, že se letos na Oktoberfestu vypije více než šest milionů litrů zlatavého moku, jehož cena je oproti loňsku opět o něco vyšší. Jeden litrový tuplák tentokrát vyjde na 8,30 až 8,90 eura, tedy v přepočtu na 204 až 219 korun. Každoroční zdražování piva patří už také k tradici této akce, na kterou se přijíždí pobavit i mnoho turistů z celého světa, včetně Čechů. 

Čeština byla mezi desetitisíci návštěvníky, kteří celý den na Tereziánskou louku nepřetržitě proudili, tu a tam slyšet. Mezi prominenty, kteří si pravidelně nenechají zahajovací den Oktoberfestu ujít, byl podle DPA i zpěvák Karel Gott. Server časopisu Focus uvedl, že spolu s dalšími populárními německými umělci přihlížel narážení prvního sudu v pivním stanu Schottenhammel. 

Kořeny Oktoberfestu spadají do poloviny října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za městem slavnost s koňským dostihem. Ta louka nese od té doby na počest nevěsty jméno Tereziánská a pravidelně se na ní začala konat říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září. 

Za oněch 200 let vynechali Mnichovští kvůli válkám, epidemiím cholery nebo ekonomické krizi ve 20. letech minulého století celkem 24 ročníků nebo je nahradili skromnějším Herbstfestem (podzimní slavností). Letošní Oktoberfest je tak "jen" 177, zato o den delší něž obvykle. 

Jak vypadal ten původní, mohou vidět a vychutnat i návštěvníci toho aktuálního. Za 31hektarovým zábavním areálem je už od pátku otevřen nostalgický Oktoberfest s historickými atrakcemi a starým pivním stanem pro 3500 hostů, v němž se podávají tradiční pokrmy. Na rozdíl od jeho většího souseda s 200 moderními pouťovými atrakcemi se ale do něj platí vstupné, a to čtyři eura (asi 100 Kč). 

pivoAčkoli si Oktoberfest potrpí na tradice, v jubilejní rok přichází i s některými novinkami. Tou pro mnohé asi nejcitelnější je zákaz kouření uvnitř pivních stanů, vyplývající z nového bavorského protikuřáckého zákona. Po celém areálu na něj upozorňuje 500 malovaných plakátů. Ten, kdo si i přes napomenutí nepůjde zapálit na vzduch, se ale pokuty bát nemusí. Trestem pro něj bude to, že od obsluhy nedostane další pivo. 

"Když lidé nebudou ve stanech kouřit, budou mít víc času na líbání, slavení a na jídlo," slibují si od nového nařízení provozovatelé. Někteří už ale předem přiznávali, že se obávají konfliktů se "společensky unavenými" kuřáky, kterým se nebude chtít ujít několik desítek metrů za dveře stanu. 

Tyto obavy se alespoň během prvních hodin slavnosti ale nenaplnily a všichni kuřáci si spořádaně odskakovali z přeplněných stanů na cigaretu ven. Část provozovatelů kvůli tomu na poslední chvíli upravila jejich konstrukci a nechala k nim přimontovat kuřácké balkony nebo speciální "kuřácké východy".

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.