Už jste zkoušeli beránka, se kterým nemusíte do trouby?

Už jste zkoušeli beránka, se kterým nemusíte do trouby?

31.03.2021 Jana Čiháková

Zelená k Velikonocům neodmyslitelně patří, co takhle zkusit připravit beránka s práškem matcha? Máme pro vás nepečený recept, který vás bude bavit a přinese příjemnou jarní svěžest do vašeho jídelníčku.

Nepečený beránek

Budete potřebovat

na korpus:

180 g kešu ořechů 170 g slunečnicového semínka 110 g sušeného kokosu 3 lžíce sirupu (agáve, čekanka, javorový, …) 2 lžíce roztaveného kakaového másla špetka mořské soli

1-2 lžíce vody (dle potřeby)

na náplň: 

245 g mletého máku 135 g sušených švestek 35 g rozinek 30 g datlí 3 lžíce sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový)

2 ks rozinky (na oči) 1 ks goji (na čumáček) stužka

Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké teplotě. Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 min. do vody.

Postup

V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.                 

205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme do lednice chladit.

V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho odloženou směsí na korpus. Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.

Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.

Zdroj Kašpar PR, foto Matcha Tea


Mohlo by vás zajímat

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.