ÚSTECKO OBRÁŽELO 370 KILOGRAMŮ ZKAŽENÉHO MASA

ÚSTECKO OBRÁŽELO 370 KILOGRAMŮ ZKAŽENÉHO MASA

26.09.2022 Jana Čiháková

Řidič na Ústecku převážel 370 kilogramů drůbežího masa a dalších potravin bez funkčního chladicího zařízení. Veterinární inspektoři všechny potraviny znehodnotili obarvením a nařídili je odstranit. Přepravce může dostat pokutu do padesáti milionů korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Vozidlo zastavili celníci společně s inspektory Státní veterinární správy na silnici I/13 poblíž Chlumce na Ústecku. Dodávka, která nebyla vybavena funkčním chlazením, převážela mražené drůbeží maso různých druhů (343 kilogramů), mražený sýr (28 kilogramů) a mražené krevety (tři kilogramy). U všech potravin byla podle mluvčího naměřena značně vyšší teplota než deklarovaná skladovací. Narušen tak byl mrazicí řetězec a potraviny nebylo možné považovat za bezpečné. Veterinární inspektoři potraviny obarvili a nařídili jejich neškodné odstranění v asanačním podniku. Ve správním řízení může přepravce dostat pokutu podle zákona o potravinách až do výše 50 milionů korun.

Stejný provozovatel letos už jednou prohřešek tohoto typu na území Ústeckého kraje spáchal. V březnu tohoto roku inspektoři z Ústeckého kraje nařídili odstranění 290 kilogramů mražených potravin živočišného původu s porušeným chladicím řetězcem. Také tehdy byly převáženy mražené potraviny v autě bez funkčního chladicího zařízení. Provozovatel za tento prohřešek dostal pokutu 25.000 korun," uvedl Vorlíček.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.