UMĚLÉ ZVYŠOVÁNÍ CEN? ŽÁDNÁ UTOPIE - REALITA!

UMĚLÉ ZVYŠOVÁNÍ CEN? ŽÁDNÁ UTOPIE - REALITA!

21.06.2022 SOCR ČR

Podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu pokračoval meziroční růst cen výrobců. Nejvíce pak v zemědělství, kde ceny vzrostly dle odhadů o 39,2 procenta. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Snížení daně z přidané hodnoty na potraviny by dle něj však nemělo žádný efekt na koncové ceny.

Vzhledem k současné situaci na trhu s potravinami a jejich neustále rostoucím cenám ministerstvo zemědělství požádalo ministerstvo financí o provedení cenového šetření uplatňovaných nákupních a prodejních cen vybraných potravinářských výrobků v obchodních řetězcích, a to s datem od 1. června letošního roku. Podobné cenové šetření bylo uskutečněno už v roce 2016, a to z důvodu krize na trhu s potravinářskými výrobky.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) upozornil, že je třeba se podívat už na vývoj na konci března a začátkem dubna. Tehdy dle něj začalo hrozit, že dojde k prudkému, až skokovému nárůstu cen potravin, které se však nekonalo.

Vyzval, aby se na růst cen nahlíželo nikoli retroaktivně, ale směrem dopředu. „To, co nám tu nastává, třeba u obilí – všichni začali na jaře křičet, že bude málo obilí, že tady umřeme hlady a tak dále. Ve finále zjišťujeme, že obilí máme dostatek, zemědělci zaseli více, takže obilí bude více, než jsme očekávali.“

Přitom podle ministra je více obilí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Postupně se ho podle něj daří dopravovat i z Ukrajiny. „To znamená, že za rok tady můžeme mít nadbytek obilí. Předpokládám, že kolegové (v debatě – pozn. red.) se mnou budou souhlasit, že pokud bude nadbytek obilí, ceny začnou padat dolů,“ řekl.

Zatím ale nepadají. Obilí zdražilo v květnu meziročně o 60 procent, olejniny o 56 procent, cena brambor je vyšší o třetinu. Nekula ale upozornil, že je potřeba se podívat na proinflační očekávání neboli „strašení“ na trhu. Obilí, které se v současnosti zpracovává na mouku, vyrostlo za výrazně nižších nákladů. Hráči na trhu tak dle něj jen reagovali na paniku a ceny jsou dle něj zbytečně „vyšroubované“ nahoru.

„Pokud se mají promítnout vyšší vstupy do zemědělství, tak se promítnou později. Ale my na to nějakým způsobem reagujeme a snažíme se pomoci těm nejslabším skupinám obyvatelstva konkrétními opatřeními,“ uvedl ministr.

POMOC PRO PEKÁRNY

Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který byl dalším hostem pořadu, je rovněž přesvědčen, že cena mouky je navyšována uměle, protože jde o mouku vyrobenou z loňského levného obilí. Ceny v pekárnách ale již z pohledu plynu našponované nejsou, proto by tam čekal výraznější pomoc státu.

„Ve chvíli, kdy vláda pomůže s cenou plynu, okamžitě může zlevnit pečivo, mléko. To jsou věci, které se s cílenou pomocí velmi rychle promítnou do cen. Možná největší problém je, že nikdo nevysvětluje, že část toho zdražování je naprosto umělá,“ řekl Prouza.

S tím, že je zdražování potravin částečně způsobeno panikou, souhlasí i předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek. Myslí si, že jde o multidimenzionální problém a nelze hledat jednoho viníka současné krize.

„Co ovlivnit můžeme a měli jsme, a nepodařilo se, je to, aby došlo ke zpestření struktury zemědělské výroby v České republice. Tady vznikl jakýsi svatý grál velkoproducentů, jakási modla toho, že co se má vyrábět v zemědělství levně a správně, zajistí největší podniky. To vůbec není pravda. Pravda je ta, že prostředí, které bude nejlépe odpovídat jak zemědělcům, tak potravinářům i zákazníkům, je to nejpestřejší. Takže my chceme, aby se více podpořily menší subjekty, které dosud nebyly vůbec podporovány. Ale říkáme také, že je nutno podpořit i střední podniky. U nás to bylo celou dobu nevyvážené,“ uvedl Šebek.

DPH VOLÁ PO SNÍŽENÍ

Nekula dále uvedl, že očekává zklidnění cen po konci války. Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny by v současné situaci dle ministra nemělo žádný efekt na koncové ceny, vyšlo by do ztracena jako v případě spotřební daně u pohonných hmot. Ta se od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr z benzinu a nafty, ale řidiči nyní tankují paliva dráž než před jejím snížením.

Ministr je podle svých slov zastáncem snížení patnáctiprocentní sazby DPH, ale až po skončení konfliktu na Ukrajině. Po snížení DPH volá například Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, jak později uvedl Prouza.


Mohlo by vás zajímat

UŽ SE TO BLÍŽÍ! UNČOVSKÝ SE UKÁŽE NA EVROPSKÉM FINÁLE PRESTIŽNÍ BOCUSE D‘OR

27.02.2024 | Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.

UMĚLÁ INTELIGENCE V OBCHODECH: ŽÁDNÉ PLÝTVÁNÍ I ANALÝZA CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ

14.03.2024 | České řešení Food Save, které na základě kamerového snímání sbírá data o množství a pohybu zboží po prodejně a následně je za pomoci umělé inteligence v reálném čase vyhodnocuje, nově našlo uplatnění v celé řadě dalších oborů. Společnost Analytics Data Factory, která je autorem řešení, upravila systém i pro využití v oblastech výroby, skladování, úklidových prací nebo při analýze chování zákazníků v prodejních místech.

STEROIDY V MASE? DÍKY NOVÉ METODĚ JIM MOŽNÁ DEFINITIVNĚ ODZVONÍ

27.02.2024 | Na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase se zaměří vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU. Cílem projektu je najít účinný způsob, jak odhalit záměrně maskované zneužívání stimulátorů při výkrmu hospodářských zvířat. V první fázi se zaměří na vzorky odebrané z prasat.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.