UKRAJINSKÉ OBILÍ JE V POŘÁDKU, HLÁSAJÍ INSPEKTOŘI

UKRAJINSKÉ OBILÍ JE V POŘÁDKU, HLÁSAJÍ INSPEKTOŘI

28.04.2023 Jana Čiháková

Dosavadní kontroly obilovin a obilných mlýnských výrobků, které pocházely zejména z Ukrajiny, neodhalily žádné překročení zákonných limitů nebezpečných látek. V tiskové zprávě o tom informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která dosud dokončila analýzu 25 vzorků z 63 odebraných.

V odebírání vzorků inspekce pokračuje, v laboratořích sleduje zejména případnou přítomnost pesticidů. V polovině dubna vyvolal rozruch nález zbytků zakázaného pesticidu v jedné ze zásilek ukrajinského obilí na Slovensku.

"U 25 vzorků byly již analýzy finalizovány, všechny hodnocené parametry jsou vyhovující. Laboratorní analýzy dalších vzorků pokračují, v případě zjištění nevyhovujícího vzorku bude inspekce spotřebitele neprodleně informovat a přijme příslušná opatření. SZPI činí maximum pro ochranu tuzemských spotřebitelů, ale současně je nezbytné zdůraznit, že primární odpovědnost za parametry bezpečnosti a kvality dovozových i tuzemských potravin mají dotčení provozovatelé," uvedl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

ROZBOR V LABORATOŘÍCH

Inspektoři odebrali ke kontrole vzorky pšenice, špaldy, kukuřice, žita a ječmene. Z mlýnských obilných výrobků odebrali ke kontrole vzorky pšeničné mouky, špaldové mouky a vloček, žitné mouky a vloček, ječmenných vloček a jáhel včetně jáhlových vloček. Jednotlivé vzorky hodnotí SZPI rozborem v akreditovaných laboratořích, sleduje zejména přítomnost více než 400 druhů pozůstatků pesticidů, ale i mykotoxiny, těžké kovy a podle analýzy rizika i další parametry.

Zbytky zakázaného pesticidu se objevily v polovině dubna na Slovensku v jedné ze zásilek obilí z Ukrajiny. Obsah tohoto pesticidu překročil povolené množství pouze mírně. Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL poté spolu s řediteli SZPI, Státní veterinární správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského uvedl, že kontroly obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není podle něj důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Do ČR se podle Nekuly dovezlo z Ukrajiny pouze 4000 tun pšenice, což je méně než desetina procenta domácí produkce.

SZPI dodala, že u potravin a zemědělské produkce odhalí ročně dvě až tři procenta nevyhovujících vzorků.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.