TOMU SE ŘÍKÁ PROTEST: VEGAN ZALEPIL ZÁMKY U FAST FOODŮ LEPIDLEM

TOMU SE ŘÍKÁ PROTEST: VEGAN ZALEPIL ZÁMKY U FAST FOODŮ LEPIDLEM

14.03.2023 Jana Čiháková

Muž, který se označuje za ochránce klimatu a za zastánce veganství, v noci na dnešek v Greifswaldu na severovýchodě Německa zalepil vteřinovým lepidlem zámky prodejen s rychlým občerstvením a obchodů s jídlem. Informovala o tom policie.

Terčem jeho protestu se stalo nejméně deset prodejen fast foodu a obchodů s potravinami, například rybárna. Počmáral je také politickými hesly, kterými dával najevo nesouhlas se současnou německou politikou ohledně výživy a ochrany klimatu.

Policie tohoto 32letého muže zadržela po krátkém pronásledování. Přiznal se, že chtěl ve svých protestech pokračovat, v úterý měl namířeno do Kielu.

Portál stanice NDR píše, že greifswaldská radnice minulý týden dostala dopis, v němž aktivisté ze skupiny Poslední generace požádali o podporu pro založení celoněmecké společenské rady ke změně klimatu. Pokud by vedení města jejich požadavkům nevyhovělo, vyhrožovali, že ode dneška začnou ve velkém narušovat pořádek v tomto městě na břehu Baltského moře. Starosta Greifswaldu Stefan Fassbinder jim vzkázal, že "výhrůžky nejsou v demokratické společnosti přijatelným prostředkem politické debaty". Navrhl ale, že s aktivisty bude jednat, a ti to přijali.

Aktivisté skupiny Poslední generace chtějí protesty donutit vládu k ráznější ochraně klimatu. Odmítají těžbu fosilních paliv a žádají například snížit povolenou rychlost v dopravě. Při protestech se mimo jiné lepidlem lepí k silnicím, ranvejím či uměleckým dílům v galeriích, která rovněž polévají různými tekutinami.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.