Tohle ještě stíháte aneb Vánoční rychlovky, které vám zachutnají

Tohle ještě stíháte aneb Vánoční rychlovky, které vám zachutnají

17.12.2020 Jana Čiháková

Vánoce přicházejí... A s nimi i spousta dobrot! Udělejte si příjemné adventní posezení a povídání u hořících svíček si oslaďte máslovými sušenkami ve tvaru sněhuláčků podle @neplechanaplechu. A k tomu si můžete připravit smetanový likér s kokosem a čokoládou. Podívejte se, jak na to...

Másloví sněhuláci

Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek): * 300 g hladké mouky * 200 g čerstvého másla Gran Moravia * 120 g moučkového cukru * 1 vejce * kůra z 1 bio citrónu * 1/2 vanilkového lusku * 1/2 lžičky jedlé sody * 1 bílek a 160 g moučkového cukru na polevu * rozehřátá čokoláda na polevu

Postup:

  1. Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme zrníčka vanilky, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. Těsto příliš dlouho nezpracovávejte, ať jej nezapaříte, sušenky by pak nebyly tak krásně měkké.
  2. Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo, a v lednici jej necháme do druhého dne uležet. Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny. Uležení je důležité, aby se vám s těstem dobře pracovalo.
  3. Odpočinuté těsto rozdělíme na půl, pracovní plochu lehce pomoučíme a těsto na ní vyválíme na 0,5 cm. Poté z těsta vykrájíme cca 4 cm velká kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.
  4. Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 12 minut.
  5. Upečené sušenky dozdobíme rozehřátou čokoládou a bílkovou polevou z vyšlehaného bílku se 160 g prosátého moučkového cukru tak, aby vypadali jako sněhuláci.

Smetanový likér

Co budete potřebovat: * 50 g mletého kokosu * 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa * 150 g cukru krupice * 500 ml smetany ke šlehání 38% * 250 ml rumu

 Postup:

  1. V nerezovém hrnci opražte kokos. Na střední teplotu opékejte pár minut, dokud nezačne vonět. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Rozlámejte do ní čokoládu a nasypejte cukr. Nechejte pět minut stát.
  2. Vyšlehejte metličkou, až se čokoláda a cukr rozpustí. Přilijte rum, promíchejte a nechejte úplně vychladnout. V hrnci nechejte dva dny v lednici. To proto, aby se krásně rozvoněl kokos. Potom přes jemné sítko přeceďte do lahve, kterou jste vymyli vřelou vodou.
  3. Co se zbytkem kokosu, který vám zbyl v sítku? Přidejte ho do vánočního cukroví nebo do snídaňové kaše.
  4. Likér uchovávejte v temnu a chladu. Nechejte ho alespoň 14 dní uležet.

Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.