Tohle ještě stíháte aneb Vánoční rychlovky, které vám zachutnají
17.12.2020 Jana Čiháková
Vánoce přicházejí... A s nimi i spousta dobrot! Udělejte si příjemné adventní posezení a povídání u hořících svíček si oslaďte máslovými sušenkami ve tvaru sněhuláčků podle @neplechanaplechu. A k tomu si můžete připravit smetanový likér s kokosem a čokoládou. Podívejte se, jak na to...
Másloví sněhuláci
Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek): * 300 g hladké mouky * 200 g čerstvého másla Gran Moravia * 120 g moučkového cukru * 1 vejce * kůra z 1 bio citrónu * 1/2 vanilkového lusku * 1/2 lžičky jedlé sody * 1 bílek a 160 g moučkového cukru na polevu * rozehřátá čokoláda na polevu
Postup:
- Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme zrníčka vanilky, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. Těsto příliš dlouho nezpracovávejte, ať jej nezapaříte, sušenky by pak nebyly tak krásně měkké.
- Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo, a v lednici jej necháme do druhého dne uležet. Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny. Uležení je důležité, aby se vám s těstem dobře pracovalo.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na půl, pracovní plochu lehce pomoučíme a těsto na ní vyválíme na 0,5 cm. Poté z těsta vykrájíme cca 4 cm velká kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.
- Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 12 minut.
- Upečené sušenky dozdobíme rozehřátou čokoládou a bílkovou polevou z vyšlehaného bílku se 160 g prosátého moučkového cukru tak, aby vypadali jako sněhuláci.
Smetanový likér
Co budete potřebovat: * 50 g mletého kokosu * 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa * 150 g cukru krupice * 500 ml smetany ke šlehání 38% * 250 ml rumu
Postup:
- V nerezovém hrnci opražte kokos. Na střední teplotu opékejte pár minut, dokud nezačne vonět. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Rozlámejte do ní čokoládu a nasypejte cukr. Nechejte pět minut stát.
- Vyšlehejte metličkou, až se čokoláda a cukr rozpustí. Přilijte rum, promíchejte a nechejte úplně vychladnout. V hrnci nechejte dva dny v lednici. To proto, aby se krásně rozvoněl kokos. Potom přes jemné sítko přeceďte do lahve, kterou jste vymyli vřelou vodou.
- Co se zbytkem kokosu, který vám zbyl v sítku? Přidejte ho do vánočního cukroví nebo do snídaňové kaše.
- Likér uchovávejte v temnu a chladu. Nechejte ho alespoň 14 dní uležet.
Mohlo by vás zajímat
04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.
19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.