testy  

Testovali jsme pivní limonády

Testovali jsme pivní limonády

19.07.2013 Kateřina Bendlová

Rozhodli jsme se otestovat, jak se oblíbené beermixy liší svým složením a senzorickými vlastnostmi.

Mívají nejčastěji kolem dvou procent alkoholu a vyrábějí se v příchutích jako limetka, pomeranč, grep, ale i černý rybíz, bez a malina. Ještě před pár lety je pivovary opomíjely a konzervativní pivaři tvrdošíjně odmítali, ačkoli se v okolních zemích pijí od začátku 20. století. Pivní limonády však během dvou let zaznamenaly obrovský nárůst a dobyly český pivní trhh.

Ještě v roce 2010 byl podíl těchto nápojů na českém trhu nula a každý, kdo si chtěl v hospodě smíchat pivo s limonádou, byl považován za pivního barbara. Od té doby se však mnoho změnilo, podařilo se objevit nový pivní segment a pivní mixy vyrábí většina velkých pivovarů, předhánějíc se v novinkách uváděných na trh.

V letošním roce jejich podíl na celkové spotřebě mimo stravovací zařízení dosahoval již přes 5 %, čímž předstihly nealkoholická piva, která si svou pozici budovala deset let. V číslech absolutní pivní konzumace se pohybují nad třemi procenty, což je samozřejmě stále ještě zlomek oproti zbytku výčepních piv a ležáků. I zde se však očekává nárůst s tím, jak budou postupně pivní limonády více pronikat do českých hospod a na akce, jako jsou hudební festivaly.

beer

Jak se správně jmenují

Problém je se samotným názvem. Obecně užívaný název radler, který má dlouhou tradici i v zahraničí (podle německého der Radler – cyklista), je u nás ochrannou známkou. Tu si v roce 2002 nechal zaregistrovat pivovar Krušovice, který tento typ nápojů začal v ČR vyrábět jako první. I když se pivní mixy v této době neujaly a jejich výroba byla po několika letech zastavena, nesmí být název radler používán pro nápoje vyráběné mimo tento pivovar.

Nepřesné je také pojmenování ochucené pivo, které označuje jiný typ nápoje – obsah alkoholu v něm nemusí pocházet jen z piva, ale také z jiné lihoviny. Testované pivní mixy jsou v legislativě vymezeny jako „nápoje na bázi piva“. Tato kategorie se dále člení na „kvašené sladové nápoje“ (míchané ze sladinky, nikoli z piva) a „míchané nápoje z piva“, které vznikají smícháním piva s nealkoholickým nápojem nebo koncentrátem, většinou v poměru 1:1. Obsah alkoholu se tak většinou pohybuje kolem 2 %, i když existují i nealko verze. V obecné mluvě se pak vžily také názvy jako pivní limonády, pivní mixy a beermixy.

2

Jak jsme testovali

Do testu jsme zahrnuli 16 vzorků z 10 různých pivovarnických a obchodních společností z tuzemska i ze zahraničí. Vybírali jsme pouze nápoje v plechovkách. Analýzy provedl Ústav biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zjišťovali jsme obsah alkoholu, obsah cukru (sacharózy, fruktózy, maltózy a glukózy) a energetickou hodnotu.

Všechny vzorky kromě jednoho spadaly do kategorie míchaný nápoj z piva. Vzorek Bavaria byl jako jediný označen jako sladový nápoj. Zcela se pak vymykal nápoj Argus – obsahoval výrazně vyšší množství alkoholu. V češtině byl sice označen jako „míchaný nápoj z piva“, ale v ostatních jazycích jako „pivo s malinovou příchutí“.

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu se u většiny vzorků pohyboval kolem 2 %, což je pro tento druh nápoje typické. Tři pivní mixy pak byly vyrobeny z nealkoholického piva. Jak již bylo zmíněno, zcela se vymykal vzorek Argus s deklarovaným obsahem alkoholu 5 %. Všechny vzorky vyhověly deklaraci. Skutečný obsah alkoholu se totiž může u nápojů s obsahem alkoholu do 1,2 % od deklarovaného lišit až o 0,3 procent objemových, u piv s obsahem alkoholu nad 1,2 dokonce o 0,5 %.

3

Jsou hodně sladké

Přehnaná sladkost byla jedna z hlavních výtek, které porotci směrem k testovaným vzorkům směřovali. Je to dáno samotnou technologií výroby, kdy se pivo smíchá se sladkou limonádou, a také jejich určením ­­– mají především dodat energii při fyzické aktivitě, sportu či náročné práci.

Musíte se tak smířit s tím, že konzumací těchto nápojů přijmete velké množství kalorií. Někteří výrobci se ve snaze tuto energetickou hodnotu snížit přiklánějí k využití umělých sladidel namísto přírodních ovocných šťáv. Tato umělá sladkost se však často negativně projevuje ve vůni i chuti moku.

Ovoce jen pomálu

Pivní mixy nepovažuje 79 % mužů a 74 % žen za ohrožení tradičního českého piva, neboť je převážně za pivo ani nepovažuje, čemuž výrazně nahrává také jejich ovocná chuť. „Já myslím, že ve většině nápojů převládá ta limonádová složka a pivo je potlačeno do pozadí,“ říká Pavel Čejka z Výzkumného ústavu pivovarského. Obecně je velmi obtížné sladit všechny chutě – hořkou, sladkou a kyselou – do příjemného celku. Možná právě proto se na prvních příčkách testu umístily grepové vzorky, grep je sám přirozeně nahořklý a k pivu se hodí více než vyloženě sladké příchutě.

V některých vzorcích není po ovoci ani stopy, dokonce ani, když se výrobce chlubí obrázkem šťavnatého ovoce přímo na přední straně plechovky (vzorky Pittinger, Samson Černý rybíz mix). V dalších ovocnou šťávu sice najdeme, ale jen v minimálním množství. V žádném případě tak nečekejte, že byste konzumací těchto drinků zvýšili svůj denní příjem vitaminů. Přesné množství ovocné šťávy nelze laboratorně změřit a musíme se tedy spolehnout na deklaraci na obale. Aby byl ovocný dojem věrohodnější, používají výrobci různá aromata, umělá sladidla, okyselující látky a barviva.

Pozor, je v nich alkohol 

Konzumenti těchto pivních mixů si často neuvědomují, že se jedná o alkoholické nápoje (pokud samozřejmě nejde o variantu z nealko piva), čemuž nahrávají velké obrázky ovoce na obale. Na tento trend jsme narazili především u piv značky Gambrinus, kde spotřebitel v hlavním zorném poli najde výrazný nápis „ovocná šťáva“ a obrázek ovoce – tato grafika tak u něj může vyvolat dojem, že se jedná o ovocný a nikoli pivní nápoj.

Další prohřešky ve značení, na které jsme u radlerů narazili, naleznete v tabulce. Mezi hlavní patřil fakt, že řada výrobců nedeklarovala množství obsaženého piva. Přitom podle platných předpisů je nezbytné uvést množství složky, která je součástí názvu. „Spotřebitelé by také jistě uvítali zřetelnější uvedení obsahu alkoholu, tedy nikoli pouze malým písmem v textu složení nebo ve skupině dobrovolných údaj,“ říká Irena Michalová ze Sdružení českých spotřebitelů. Zaujal ji také fakt, že společnost Staropramen na svých etiketách uvádí „slazeno přírodně“ u vzorků obsahujících sladidla z rostliny stévie, což je v rozporu s nařízením SZPI. 

VÝSLEDKY TESTU

 

1

Název výrobku  Gambrinus Šťavnatý grep
Výrobce Plzeňský Prazdroj
Cena za 0,5 litru 14,90 Kč
Složení výč. pivo sv., voda, fruktózový sirup, ov. složka (šťávy z konc., aroma, kyselina cit., pomerančový extrakt, barviva, stabilizátor 
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2/2,08 
Energetická hodnota 145 kJ/100 ml
Obsah cukru 3,3 g/100 ml (0,5 l obsahuje 3,7, kostek cukru)
Známka testu 1,8
Z degustace Barva růžovo-oranžová s lehkým zákalem. Pěna minimální, rychle opadává. Velmi příjemná neagresivní ovocná vůně. Přiměřený říz. Dobře sladěná hořkokyselá chuť s vyrovnanou sladkostí. Poměrně plné pivo s příjemnou dochutí, velmi osvěžující.   
Značení Ve složení chybí množství piva v procentech. Grafika (výrazný nápis OVOCNÁ ŠŤÁVA a obrázek citronu v hlavním zorném poli) vyvolává dojem, že se jedná o ovocnou šťávu a nikoliv o nápoj z piva.

 

2

Název výrobku  Samson Grapefruit mix
Výrobce v Rakousku pro pivovar Samson 
Cena za 0,5 litru 17,90 Kč
Složení grapefr. limonáda 52 % (voda, cukr, šťávy z konc., kys. uhličitá, reg. kyselosti, aroma, stabilizátory, antioxidant, pivo sv. ležák 48 % 
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2,5/2,33
Energetická hodnota 163 kJ/100 ml
Obsah cukru 4,9 g/100 ml (0,5 l obsahuje 5,6 kostek cukru)
Známka testu 2,1
Z degustace Lehce zakalená sytě žlutá barva. Řídká nestabilní pěna. Říz přiměřený. Příjemně ovocná vůně. Sympaticky lehká nevtíravá chuť s osvěžující hořkostí. Vyvážené chutě, s trochu vyšší sladkostí. Dobře pitelný vzorek působící přírodně. Nejčastěji odhadovaná příchuť: citron.
Značení V pořádku. 

 

22

Název výrobku  Zlatopramen Radler citrón
Výrobce Heineken
Cena za 0,5 litru 17,90 Kč
Složení 50 % výč. pivo, 50 % limonáda (voda, frukt., šťávy z konc., reg. kysel., stabilizátory, aroma, antioxidant, extrakty)
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 1,9/1,77
Energetická hodnota 148 kJ/100 ml
Obsah cukru 3,2 g/100 ml (0,5 l obsahuje 3,6 kostek cukru)
Známka testu 2,2
Z degustace Světle žlutá barva se zákalem. Pěna je řídká a rychle opadne. Velmi příjemná nevtíravá vůně po ovoci. Dobrý říz. Příjemně kyselé, vyrovnaná sladkost a hořkost. Velmi dobře pitelné s příjemnou hořkostí na konci. Osvěžující nápoj, i když méně výrazný. 
Značení Údaj o obsahu alkoholu by měl být uveden zřetelně.   Jedná se o glycerolester dřevných pryskyřic, nikoliv dřevěných. 

 

4

Název výrobku  Gambrinus Řízný citrón
Výrobce Plzeňský Prazdroj
Cena za 0,5 litru 14,90 Kč
Složení výč. pivo sv., voda, fruktózový sirup, ov. složka (citrónová šťáva z koncentrátu 60,5 %, aroma, extrakt, stabilizátor
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2/2,03 
Energetická hodnota 148 kJ/100 ml
Obsah cukru 5,1 g/100 ml (0,5 l obsahuje 5,7 kostek cukru)
Známka testu 2,6
Z degustace Zakalená tmavě žlutá barva. Pěna relativně hustá a stabilní. Ovocná vůně s výraznými syntetickými tóny. Přiměřený říz. V chuti dominuje kyselost, příchuť je velmi agresivní, není v souladu s hořkostí piva. Příliš intenzivní chuť snižuje svěžest a pitelnost nápoje. 
Značení Ve složení chybí množství piva v procentech. Grafika (výrazný nápis OVOCNÁ ŠŤÁVA a obrázek citronu v hlavním zorném poli) vyvolává dojem, že se jedná o ovocnou šťávu a nikoliv o nápoj z piva.

 

5

Bavaria Holland Premium Apple non alcoholic beer  
Výrobce Bavaria Holland
Cena za 0,5 litru 25,60 Kč
Složení přírodní minerální voda, ječný slad, chmel, přírodní jablečné aroma, cukr, kyselina citronová
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 0/0
Energetická hodnota 132 kJ/100 ml
Obsah cukru 7,1 g/100 ml (0,5 l obsahuje 8 kostek cukru)
Známka testu 2,7
Z degustace Světle žlutá barva připomínající pivo. Řídká pěna, která rychle opadává. Příjemná ovocná vůně, slabší říz. Příjemná osvěžující chuť, i když připomíná spíše limonádu. Výrazně převažuje ovocná chuť, pivní složka je zanedbatelná. Jedná se o sladový nápoj, nikoli nápoj z piva.  
Značení Není uveden způsob ošetření (pasterováno), datum minimální trvanlivosti je uvedeno chybně, údaje o složení jsou špatně čitelné.  

6

Název výrobku  Pardálovo bezové
Výrobce Budějovický Budvar
Cena za 0,5 litru 16,90 Kč
Složení voda, pivo sv. ležák, sirup z bez. květů 6 % (cukr, gluk.-frukt. sirup, voda, extrakt, reg. kysel., cit. šťáva z konc., aroma, stabilizátory)
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2/1,52
Energetická hodnota 134 kJ/100 ml
Obsah cukru 4,3 g/100 ml (0,5 l obsahuje 4,9 kostek cukru)
Známka testu 2,7
Z degustace Barva světlého piva. Velmi hustá pěna, která dlouho drží. Příjemná sladovo-ovocná vůně, aroma bezu velmi intenzivní. Slabší říz. Dobře vyvážená chuť s poněkud ulpívající hořkostí. Osvěžující nápoj, ve kterém se snoubí ovocná a pivní složka, nechutná jen jako limonáda. 
Značení Ve složení chybí množství piva v procentech. 

 

7

Název výrobku  Zubr yuzu & limeta
Výrobce Pivovar Zubr
Cena za 0,5 litru 14,90 Kč
Složení sv. výč. pivo, glukózovo-frukózový sirup, okyselovadlo: kyselina citrónová, aroma, přírodní limetkové aroma, stabilizátor
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2/1,86
Energetická hodnota 127 kJ/100 ml
Obsah cukru 2,1, g/100 ml (0,5 l obsahuje 2,4 kostky cukru)
Známka testu 2,8
Z degustace Žlutooranžová barva pšeničného piva. Pěna hustá, stabilní. Příjemná citrusová a pivní vůně. Říz dobrý. V chuti dominuje výrazná kyselost a hořkost, která ulpívá v ústech. V chuti jasně rozpoznatelné citrusy i pivní složka, celkově ale trochu mdlé, vodnaté a nevyvážené. 
Značení Ve složení chybí množství piva v procentech.  

 

8

Název výrobku  Birell Limetka & Malina 
Výrobce Plzeňský Prazdroj
Cena za 0,5 litru 19,90 Kč
Složení nealk. pivo sv., voda, cukr, limetko-malinová báze (šťáva z konc., cukr, voda, aromata, barvivo, stabilizátor, regulátor kyselosti) 
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%)  max.0,25/0,23
Energetická hodnota 130 kJ/100 ml
Obsah cukru 3,7 g/100 ml (0,5 l obsahuje 4,2 kostky cukru)
Známka testu 2,8
Z degustace Nepřirozeně růžová, mírně zakalená barva nápoje. Poměrně hustá pěna a stabilní pěna. Dobrý říz. Nepříjemně syntetická malinová vůně. Příjemně hořkou chuť přehlušuje výrazná kyselost. Nápoj tolik neosvěží, v ústech zůstává nepříjemná syntetická pachuť. 
Značení Ve složení chybí množství piva v procentech.  

 

9

Název výrobku  Birell Citron & Granátové jablko
Výrobce Plzeňský Prazdroj
Cena za 0,5 litru 19,90 Kč
Složení nealk. pivo světlé, voda, cukr, ovocná složka (cukr, šťávy z koncentrátu,aroma, citrónový extrakt, stabilizátor
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) max. 0,25/0,02 
Energetická hodnota 130 kJ/100 ml
Obsah cukru 3,7 g/100 ml (0,5 obsahuje 4,2 kostky cukru)
Známka testu 2,8
Z degustace Kalně nažloutlá barva, poměrně hustá a stabilní pěna. Ovocná vůně, ze které vystupují syntetické citrusové šťávy a přebíjejí chuť. Říz akorát. Hůře rozpoznatelná příchuť citronu, zcela neznatelné granátové jablko. Svěžest nápoje ovlivňuje syntetické aroma i chuť.
Značení Složení je špatně čitelné, chybí  množství piva v procentech. Tvrzení „obsahuje zanedbatelné množství tuků a nasycených mastných kyselin“ je zavádějící, stejné vlastnosti mají všechny srovnatelné nápoje.

 

 

10

 

Název výrobku  Staropramen Cool Grep
Výrobce Pivovary Staropramen 
Cena za 0,5 litru 17,90 Kč
Složení pivo výč. sv. 50 %, ov. složka 50 % (voda, fruktózový sirup, šťávy z konc., kyselina cit., reg. kys., aroma, antioxidant, sladidlo, stabilizátory 
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2/1,68
Energetická hodnota 114 kJ/100 ml
Obsah cukru 2,3 g/100 ml (0,5 l obsahuje 2,6 kostek cukru)
Známka testu 2,8
Z degustace Barva oranžová. Řídká nestabilní pěna. Voní příjemně po ovoci. Silnější říz. Chuť je příjemně hořká, ale až příliš nakyslá. Nižší plnost, v chuti ploché, neznatelná pivní složka. Nápoj osvěží, i když se ovocná chuť rychle ztrácí a přechází na syntetickou. 
Značení Na etiketě nezlze uvádět "slazeno přírodně" a "extrakt ze stévie"

 

45

Název výrobku  Staropramen Cool Cidermix 
Výrobce Pivovary Staropramen 
Cena za 0,5 litru 18,90 Kč
Složení pivo výč. sv. 50 %, cider. složka 50 % (voda, fruktózový sirup, šťáva z koncentrátu, jablečný cider, kyseliny, aroma, sladidlo
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2/1,86 
Energetická hodnota 107 kJ/100 ml
Obsah cukru 1,6 g/100 ml (0,5 l obsahuhje 1,8 kostek cukru)
Známka testu 2,9
Z degustace Svěží pivní barva. Celkem hustá a stabilní pěna. Ovocná vůně, říz vyhovuje. Příjemná hořkost, sladkost nepřebíjí chuť. Výrazně převyšující kyselost nápoje je kontroverzní. Pro někoho velmi osvěžující, pro jiné velmi nepříjemná, snižující pitelnost a svěžest nápoje.
Značení Na etiketě nezlze uvádět "slazeno přírodně" a "extrakt ze stévie"

 

 

12

Název výrobku  Grafenwalder Pivo & Limonada
Výrobce vyrobeno v Německu pro Lidl
Cena za 0,5 litru 10,90 Kč
Složení 50 % pivo, limonáda s citrónovou příchutí 50 % (voda, cukr, kyselina citrónová, přírodní cit. aroma s jinými přír. aromaty
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2,5/2,52
Energetická hodnota 143 kJ/100 ml
Obsah cukru 2,2 g/100 ml (0,5 l obsahuje 2,4 kostky cukru)
Známka testu 3
Z degustace Čirá žlutá barva s nazelenalými odlesky. Hustá, stabilní pěna. Vůně po sladu a ovoci, znatelné syntetické složky. Přiměřený říz. Jednotlivé složky chuti dobře vyvážené, ale s patrnou chemickou pachutí. Méně osvěžující. Dobře rozpoznatelná citronová příchuť. 
Značení V pořádku. 

 

13

Název výrobku  Pittinger Radler
Výrobce
vyrobeno v Rakousku pro Spar
Cena za 0,5 litru 11,90 Kč
Složení pivo sv. ležák 50 %, limonáda s citrónovou příchutí 50 % (voda, kyselina citrónová, aroma, regulátor kyselosti, sladidla
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2,5/2,48
Energetická hodnota 93 kJ/100 ml
Obsah cukru 0,6 g/100 ml (0,5 obsahuje 0,7 kostky cukru)
Známka testu 3,1
Z degustace Čirá pivní barva. Pěna je hustá a relativně stabilní. Voní příjemně po ovoci a sladu. Říz je spíše slabší. Chuťově je nápoj mdlý, nevyvážený a málo výrazný. Působí naředěným dojmem, velmi slabý ovocný nádech. Nezajímavý vzorek, nepobízí k dalšímu napití. 
Značení Obrázek citronu může klamat spotřebitele – v nápoji je pouze aroma černého rybízu.

 

 

14

Název výrobku  Samson Černý rybíz mix
Výrobce v Rakousku pro pivovar Samson 
Cena za 0,5 litru 17,90 Kč
Složení limonáda s příchutí černého rybízu 55 % (voda, jab. šťáva z konc., kys. uhličitá, rost. konc., reg. kys., aroma, sladidla, pivo sv. ležák 45 %
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 2,5/2,46
Energetická hodnota 92 kJ/100 ml
Obsah cukru 0,3 g/100 ml (0,5 l obsahuje 0,4 kostky cukru)
Známka testu 3,2
Z degustace Rubínová, příliš intenzivní barva nápoje s růžovou pěnou, která je poměrně hustá a stabilní. Přiměřený říz. Vůně je ovocná se znatelnými syntetickými tóny. Méně příjemná chuť, příliš sladké. Nápoj moc neosvěží – je vodnatý, v chuti dominují umělé složky. 
Značení Obrázek černého rybízu může klamat spotřebitele – v nápoji je pouze aroma černého rybízu.

 

15

 

Název výrobku  Zlatopramen Radler Pomeranč a zázvor 
Výrobce Heineken
Cena za 0,5 litru 16,90 Kč
Složení 50 % výčepní pivo, 50 % limonáda (voda, frukt., šťávy z konc., extrakt, reg. kysel., citrát sodný, stabil., aroma, antioxidant, barvivo
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 1,9/1,69 
Energetická hodnota 134 kJ/100 ml
Obsah cukru 1,3 g/100 ml (0,5 l obsahuje 1,5 kostky cukru)
Známka testu 3,3
Z degustace Sytě žlutá barva připomínající pomerančový džus. Téměř žádná pěna. Méně příjemná vůně s výraznou syntetickou složkou. Dobrý říz. Méně sladká chuť a výrazná, až nepříjemná hořkost. Sotva znatelný zázvor. Neosvěží, velmi syntetické, připomíná pomerančovou limonádu. 
Značení Údaj o obs. alk. není uveden zřetelně (povinnost uvedení tohoto údaje ve stejném zorném poli jako název potraviny bude možno vyžadovat až po 13.12.2014).

 

16

Název výrobku  Argus Rubi
Výrobce vyrobeno v Polsku
Cena za 0,5 litru 9,90 Kč
Složení pivo světlé výčepní 97,95 %, mal. složka 2 % (fruktóza, směs ov. šťáv z konc., aroma, reg. kys., sladidla, malinové aroma) 
Deklarovaný/zjištěný obsah alkoholu (%) 5/4,64 
Energetická hodnota 166 kJ/100 ml
Obsah cukru 0 g/100 ml  (0,5 l obsahuje 0 kostek cukru)
Známka testu 3,5
Z degustace Karamelová barva. Pěna hustá, stabilní. Ve vůni znatelné ovocné a syntetické tóny. V chuti převládá výrazná ulpívající sladkost. Ovocná složka nelze příliš identifikovat, je nepříjemně syntetická. Sladově plná chuť, menší pitelnost a svěžest kvůli plnému tělu a síle.
Značení Tvrzení „obsahuje zdroj fenylalaninu“ je chybné – týká se jen aspartamu a ten ve složení není.

Jak číst tabulky

Složení: Neuvádíme celý výčet složek ve složení, ale jen ty složky, které vypovídají o skladbě nápoje.

Obsah alkoholu: Uvádíme deklarovaný obsah a množství změřené v laboratoři Vysoké školy chmemicko-technologické v Praze. Všechny vzorky vyhověly deklaraci. 

 

Energetická hodnota: Byla stanovena metodou, která je určena pro pivo (z obsahu alkoholu a extraktu původní mladiny), nikoliv pro piva smíchaná s limonádou. Pivovary ji však používají, pokud energetickou hodnotu na obale uvádějí (není to povinný údaj).

Obsah cukru: Pro názornost jsme zjištěný obsah cukru přepočítali také na počet kostek v půllitrové plechovce.

Známka testu: Známka testu zahrnuje pouze smyslové hodnocení. Porotci hodnotili školními známkami od 1 do 5. Abychom zabránili případnému ovlivnění známky ze strany pivovarů, škrtáme nejvyšší a nejnižší známku.

Značení: Značení na obalech posoudila odbornice na označování potravin, Irena Michalová ze Sdružení českých spotřebitelů.

Složení poroty

Smyslově vzorky posuzovala porota složená z laiků i nezávislých odborníků, včetně zástupců výrobců testovaných vzorků. Hodnotili vzhled, vůni, říz, chuť a celkový dojem.

Pavel Čejka, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský

Miroslav Dragoun, VŠCHT

Tomáš Erlich, Sdružení přátel piva

Pavel Hanuška, novinář

Miroslav Hovorka, Sdružení přátel piva

Kateřina Jírová, studentka

Pavlína Karlová, VŠCHT

Pavel Konáš, sládek Plzeňský Prazdroj (Gambrinus)

Petr Košin, pracovník oddělení výzkumu a vývoje, Budějovický Budvar

Milan Kucharič, sládek Plzeňský Prazdroj (Birell)

Alice Lešingrová, Sdružení přátel piva

Alena Moulisová, VŠCHT

Ondřej Pařízek, VŠCHT

Martin Pípal, obchodní zástupce Samson

Olga Rozsypalová, inspektorka SZPI

Jan Strejc, VŠCHT

Andrej Suchánek, VŠCHT

Šárka Svobodová, manažerka kvality, pivovar Zubr

Vlastimil Ševčík, obchodní sládek Heineken

Jan Špaček, hlavní technolog, Pivovary Staropramen

Marie Štenglová, studentka

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

TESTOVALI JSME MARGARINY: TRANS MASTNÉ KYSELINY JSOU PASÉ

05.04.2023 | Margaríny nemají příliš dobrou pověst, a to zejména kvůli obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které stojí příčinou zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních one- mocnění. Jde však o přežitý mýtus. U dnešních margarí- nů je totiž obsah těchto tuků prakticky nulový, což ostatně prokázal i náš test.

„Vítám národní hrdost na české produkty,“

12.09.2014 | říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Povídali jsme si s ním nejen o dopadech ruských sankcí na české pěstitele a výrobce.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.