Testovali jsme koblihy a toto nás na nich překvapilo

Testovali jsme koblihy a toto nás na nich překvapilo

09.07.2021 Jana Čiháková

Také jste si doteď mysleli, že koblihu stačí vybrat od oka? Chyba lávky. Do běžné tržní dítě se totiž dostávají nejen čerstvé výrobky, ale i koblihy mražené. Ty obvykle obsahují sorban draselný a benzoan sodný anebo také éčko, které by rozhodně nemělo přijít „do rukou“ dětem. No a které koblížky naopak doporučit můžeme? Podívejte se na sladké výsledky testu.

Kobliha, někde nazývána jako koblih či koblížek, je pečivo z kynutého těsta, které se nepeče, ale smaží. Kobliha svým tvarem připomíná zploštělou kouli a nejvíce se prodává s ovocnou náplní. Oblíbené jsou ale také čokoládové nebo krémové náplně. Správná kobliha má na sobě specifický světlý proužek, který získává díky smažení ve vysoké vrstvě oleje. Tam plave, dokud nedostane krásně zlatou barvu. Po usmažení se obvykle ručně nebo strojově plní ovocnou náplní a posype cukrem, případně se zdobí cukrovou či čokoládovou polevou. Kvalitu koblihy určuje především její stáří, tedy jak dlouho od usmažení se dostává ke konzumentovi, dále kvalita oleje, v kterém se smaží a samozřejmě kvalitou a množstvím použité náplně. Samotná náplň je pak zajímavá buď obsahem ovoce, nebo například kakaa. Čerstvá kobliha je krásně křupavá na povrchu a vláčná uvnitř.

Uvnitř koblížku…

Koblihy rozhodně nepatří mezi pečivo, které by zaujalo příznivce zdravé výživy. Jak již bylo zmíněno, jde o smažené výrobky s poměrně komplikovaným složením. To je daň za chuť, kterou si vás kobliha hned získá. Přesto si můžete vybrat koblihu podle složení, které se podle jednotlivých výrobců liší. Můžete si například vybrat koblihu s konzervanty nebo bez nich, přičemž čerstvé koblihy obecně mají výhodu v tom, že je neobsahují. Samostatnou kapitolou je mražená kobliha, která musí vydržet delší dobu v chladu, někdy i delší cestu z jiného státu, a nakonec postupné roztávání na vzduchu, kdy je potřeba, aby se neroztekl cukr. Například mražená kobliha dostupná v obchodní síti obsahuje sorban draselný E202 a benzoan sodný E211. Pokud koblihu dáváte dětem, měli byste se vyvarovat barvivu E124, které může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí a některé koblihy ho obsahují. V každém případě doporučujeme číst etiketu u cenovky s koblihou, kde je malým písmem napsáno, zda jde o mraženou nebo čerstvou variantu. My jednoznačně doporučujeme tu čerstvou a vybírat můžete podle výsledků našeho testu.

Deset vzorků pod drobnohledem

K testování jsme vybrali deset čerstvých koblih, zaměřili jsme se přitom na ty s ovocnou náplní a typickým tvarem. Koblihy jsme otestovali pomocí senzorických hodnocení a následných laboratorních testů. Všech deset vzorků splnilo zadání, všechny byly opravdu dobré. Žádná z koblih nás tedy nezklamala a rozdíly mezi nimi nebyly nijak výrazné.

Postup všech senzorických analýz byl v souladu s mezinárodními ISO normami. Samotné hodnocení probíhalo v senzorických boxech, analýzu provádělo 12 zaškolených hodnotitelů. K hodnocení byly použity nestrukturované stupnice a na celkové hodnocení byla použita pětibodová stupnice. Celkem se hodnotilo 16 parametrů (vzhled, stabilita kroužku (prstýnku), barva povrchu, krabacení povrchu, rovnoměrnost smažení, nasákavost, suchost střídy, vůně, intenzita a příjemnost sladké chuti příjemnost ovocné náplně, intenzita smažené chuti, žluklá příchutě nebo intenzita pachutí o celkově).

Překvapilo nás porovnávání výživových údajů, zejména obsahu tuku a energetické hodnoty. U hodnocených koblih se obsahy tuku totiž pohybovaly od 5,5 g/100 g do 29 g/100 g a energetická hodnota o 1180 kJ/100 g do 1966 kJ/100 g. U obsahu sacharidů a cukrů výrazné rozdíly nebyly. U některých koblih byl také stanovený obsah vlákniny (např. 2,0 g/100 g).

Podívejte se na výsledky

Text Připravili Eva Řehák-Nováková, foto shutterstock, Martin Honzík


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.