SZPI zabavila 18 tun arašídů, obsahovaly karcinogenní látky

SZPI zabavila 18 tun arašídů, obsahovaly karcinogenní látky

09.09.2020 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zadržela zásilku 17 820 kg arašídů (Podzemnice olejná) původem z Číny, kterou nevpustila do vnitřního trhu ČR.

U potraviny „Peanuts in shell 9/11“ (arašídy neloupané) laboratorní analýza prokázala překročení maximálního limitu pro přítomnost aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1, G2.

Šlo o šarži s označením 3700/131590213, jejímž dovozcem do ČR je Hosova obchodní společnost spol. s r.o., Pavlov 1 58833 Stonařov. Výrobcem v zemi původu je společnost QINGDAO NUTSTAR FOOSTUFF CO., LTD., ESTABLISHMENT NO. 3700/13159, Čína.

Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, které vznikají jako produkt metabolismu plísní a řadí se ke karcinogenním látkám.

Inspekce vložila informaci o zjištění do evropského systému rychlého varování RASFF.

 


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.