30.11.2022 Jana Čiháková
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR.
Z výsledků kontrolní akce vyplývá, že přibližně třetina kontrolovaných hodnocených vzorků byla nevyhovující. Část olivových olejů byla v rozporu s označením „extra panenské“, ve skutečnosti se však jednalo o oleje nižší kategorie. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový“ olej, který nelze nabízet jako potravinu. Ve dvou dalších případech jsme zjistili uvedení povinných údajů nevyhovujícím způsobem.
Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů.
Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemským spotřebitelům tak byla na etiketě poskytnuta zavádějící informace o kategorii. U celkem 2 dalších vzorků inspektoři konstatovali jen nedostatky v označení olejů.
Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků SZPI zveřejnila na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
09.10.2023 | Na další případ kuřecího masa původem z Ukrajiny, které obsahovalo bakterie salmonely, upozornila dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o maso, které chlazené i mražené prodávalo Makro. S prodejcem proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Marek Bartík.
03.08.2023 | Kdo by si rád nekřupnul – ať už večer u televize nebo při posezení na terase. Naštěstí to jde i bez zbytečných tuků, cukrů i s minimem soli, aniž byste přišli o chuťový zážitek.
11.09.2023 | Dostatečný příjem tekutin je pro lidské tělo zcela zásadní. Proti této tezi nelze nic namítat. Nicméně i protěžovanou „zdravou“ vodu je nutné konzumovat v přiměřeném množství. V posledních letech však narůstá případů, kdy je s tekutinami zacházeno neuvážlivě a namísto očekávané prospěšnosti se tak dostavují spíše zdravotní komplikace, mimo jiné i onemocnění z přetížení ledvin.