Syrovátka, bílé zlato pro zdraví

Syrovátka, bílé zlato pro zdraví

31.08.2021 Jana Čiháková

Syrovátku znali již 400 let před Kristem, kdy ji řecký lékař Hippokrates používal jako léčebný prostředek proti nemocem jater, dně a úplavici.

V Čechách byla syrovátka v mlékárenské velkovýrobě dlouhou dobu opomíjeným odpadem. Později se začala používat jako krmivo pro hospodářská zvířata a až po dlouhých letech zkoumání se  začala využívat v potravinářství.

Syrovátka je nejdříve žlutozelená tekutina, která vzniká při sražení mléka jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohů. Za tuto barvu vděčí mléčnému vitaminu laktoflavinu (též riboflavin nebo také vitamin B2). K domácímu použití však koupíte většinou syrovátku sušenou. Ta má podobu bílého prášku, který po rozmíchání ve vodě připomíná nápoj podobný mléku. Syrovátka je však pro lidský organismus mnohem zdravější a přínosnější.

Co obsahuje?

Usušená syrovátka obsahuje kolem 10 až 13 % bílkovin, 77 % laktózy, přibližně 9 % minerálních látek a vitaminů, ale jen 1,5 % tuku. Její nejdůležitější složkou jsou snadno stravitelné bílkoviny, které jsou označovány jako ty nejhodnotnější, jelikož obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro lidský organismus ve vyváženém poměru. Patří k nim například laktoferin, který zvyšuje absorpci železa, dále pak beta laktoglobulin, alfa laktalbumin, sérový albumin a imunoglobuliny.

Další podstatnou složkou syrovátky jsou sacharidy, konkrétně laktóza, která je výborným pomocníkem při trávení a znovuvytváření střevní mikroflóry. Také je výborným zdrojem minerálních látek – hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin a kyselina listová a vitaminů – B1, B2, B12, B6, B5, E, C, A.

Pro očistu i detoxikaci

Účinky syrovátky jsou mnohostranné. Dokáže zlepšit trávení, pročistit střeva a ocení ji i ten, kdo chce zhubnout, jelikož je nízkokalorická a napomáhá odbourávání tuků. Syrovátka působí rovněž detoxikačně, pomáhá snižovat cholesterol, posiluje imunitu a pozitivně působí i na stavbu zubů a kostí.

Dále podporuje činnost ledvin a mléčné kyseliny v ní obsažené zlepšují vstřebávání vápníku. Díky tomu je doporučována především těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou (řídnutím kostí). Syrovátka však může pomoci i při vnějším užívání a to hlavně při problémech s kůží. Je doporučována pro každodenní mytí pro citlivou pleť, při potížích s akné, a jelikož je schopna regulovat pH, je vhodná i jako přísada do koupelí při ekzémech či lupence. Umí však i skvěle vyhladit pokožku a revitalizovat její vzhled.

syrovatka63

Ani syrovátka však není vhodná pro všechny a to především kvůli vysokému obsahu laktózy (mléčný cukr). Pozor by si proto měli dát především lidé s alergií či s nesnášenlivostí právě mléčného cukru. Není vhodná ani pro děti mladší tří let, především kvůli vysokému obsahu bílkovin. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, jenž mají potíže s ledvinami.

Kde ji koupit?

Syrovátka je využívána především v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. V dnešní době ji lze sehnat v obchodech se zdravou výživou, v některých supermarketech a v lékárnách. Existuje celá řada produktů, od nápojů na hubnutí, potravinových doplňků pro lepší stav vlasů, nehtů až po syrovátkovou kosmetiku (krémy, šampony, balzámy, omlazující séra). Zajímavé je však i to, že například mlékárna v Rakousku vyrábí ze syrovátky bioplyn, který je dále využíván k produkci tepla a elektřiny.

A doporučení na závěr - po otevření nenechávejte balení dlouho otevřené (což platí nejen pro syrovátku). Raději ji přesypte do uzavíratelné dózy, prášek totiž rád nasákne vlhkost a potom se těžko rozpouští.

Zdroj archiv (2013), foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.