Světový potravinový program se dohodl s Venezuelou na dodávkách pro školáky

Světový potravinový program se dohodl s Venezuelou na dodávkách pro školáky

20.04.2021 Jana Čiháková

Světový potravinový program (WFP) a venezuelští představitelé oznámili, že dosáhli dohody o dodávkách jídla žákům škol v jihoamerické zemi, trpící humanitární krizí po zhroucení ekonomiky. Uvedly to dnes tiskové agentury.

Program má zahrnout 185.000 dětí do konce letošního roku. Cílem je postupně jej rozšířit na 1,5 milionu žáků ve školním roce 2022-2023, uvedl v prohlášení WFP, který je agenturou OSN se sídlem v Římě.

Podvýživa mezi venezuelskými dětmi vzrostla po kolapsu hospodářství, které dříve vzkvétalo, připomněla agentura Reuters. WFP odhaduje, že jen třetina obyvatel Venezuely má denně dostatečný příjem kalorií, poznamenala agentura AP a dodala, že zatímco dříve byl tento stav důsledkem nedostatku potravin, v současnosti jsou zásadní příčinou vysoké ceny stanovené v dolarech. Zatímco průměrná měsíční mzda nedosahuje pěti dolarů, kuře stojí 2,40 dolarů za kilogram. Potravinová pomoc Venezuele si podle WFP vyžádá roční rozpočet ve výši 190 milionů dolarů (asi čtyři miliardy Kč).

Čtyři pětiny obyvatel mají problém s obživou

Podle průzkumu o životních podmínkách, podniknutého venezuelskými univerzitami, čtyři pětiny z 30 milionů obyvatel země mají problém s obstaráním si dostatku jídla, napsala agentura AFP. Venezuela se potýká s nejhorší ekonomickou krizí ve svých dějinách po sedm letech recese spojené s hyperinflací a "dolarizací" ekonomiky. Situaci komplikují sankce uvalené Spojenými státy. OSN odhaduje, že více než pět milionů Venezuelanů uprchlo ze země, dodala AFP.

"Je to první krok k řadě ambiciózních projektů, které poskytnou potravinovou podporu všemu venezuelskému lidu," uvedl prezident Nicolás Maduro v přímém přenosu státní televize z prezidentského paláce Miraflores, kde hlavu státu navštívil ředitel WFP, Američan David Beasley.

Humanitární organizace dlouho tlačily Madurovu vládu, aby dovolila WFP distribuovat potravinovou pomoc ve Venezuele. Opozice obviňuje Madurovu vládu, kterou označuje za diktaturu, že podmiňuje potravinovou pomoc od státu politickou loajalitou, což Maduro popírá.

"Děkujeme, že jste nám dovolil být nezávislými a nenechal nikoho do naší práce politicky zasahovat," řekl Beasley. WFP v dřívějším prohlášení uvedl, že školy budou nejpříhodnějším místem k nezávislému oslovování komunit.

Dohodu uvítali venezuelští humanitární pracovníci a aktivisté

"Tato dohoda o začátku působení WFP ve Venezuele má zásadní význam," uvedl na twitteru Feliciano Reyna, zakladatel skupiny Acción Solidaria, pomáhající nemocným na HIV/AIDS. "Doufáme, že vybuduje důvěru pro rozšíření oblastí své činnosti," dodal.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.