Spotřeba hovězího masa je v ČR nejnižší z celé EU

Spotřeba hovězího masa je v ČR nejnižší z celé EU

22.06.2010 Zdroj: ČTK

Spotřeba hovězího a telecího masa je v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie, vyplývá z připravované Zprávy o stavu Českého zemědělství.

Obyvatel ČR v loňském roce snědl v průměru 9,5 kilogramu hovězího masa, což bylo nejméně ze všech členských států EU. Meziročně se spotřeba snížila o 0,7 kilogramu. Pomyslnému žebříčku konzumentů vévodí Lucemburčané s více než 32 kilogramy ročně. Přitom před dvaceti lety se roční spotřeba hovězího pohybovala kolem 30 kilogramů na hlavu, postupně však klesla o více než dvě třetiny a z druhého místa v pořadí oblíbenosti jej vytlačilo maso drůbeží. Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda způsobila pokles obliby hovězího zejména jeho oproti vepřovému a drůbežímu vyšší cena. V očích spotřebitelů jej znevýhodňuje také delší a složitější způsob přípravy.
    Pokračujícímu poklesu spotřeby hovězího v uplynulém roce napomohla ekonomická krize a trend výroby levných uzenin s nižším obsahem masa pro obchodní řetězce. Méně hovězího než dříve se z úsporných důvodů používá také ve veřejném stravování. "Závodní jídelny dnes šetří každou korunu a hovězí je vyjde nejdráž," uvedl Kloud, podle nějž se z hovězího pro řadu lidí stala sváteční záležitost, kterou si dopřejí čas od času ve formě dobrého steaku v restauraci. Zcela výjimečně lidé v tuzemsku používají hovězí také při stále oblíbenějším zahradním grilování. Nejradši grilují vepřové.
    To je v Česku tradičně nejoblíbenější a představuje více než polovinu celkové domácí spotřeby masa. Průměrný Čech loni snědl 41 kg vepřového masa. Druhé nejoblíbenější je již několik let drůbeží, jehož loňská spotřeba činila necelých 26 kg. Kromě ze všech druhů masa nejnižší ceny a relativně snadné úpravy jsou často vyzdvihovány i jeho dietetické přednosti.
    Ostatních druhů masa, mezi něž patří například králičí či zvěřina, snědli v loňském roce lidé v průměru čtyři kilogramy na hlavu. Ve srovnání se zbytkem Evropy se v Česku jí málo ryb. Jejich spotřeba nedosahuje ani šest kilogramů.
    Obliba hovězího klesala již v prvních letech po sametové revoluci, kdy došlo k jeho výraznému zdražení. Další odliv konzumentů zaznamenalo hovězí v roce 2001, kdy se promítly obavy z takzvané nemoci šílených krav (BSE).
    "V Německu jsou od problémů z BSE všechny receptury na uzeninu bez hovězího masa," uvedl Kloud, podle nějž řezníci v zemi, kde je podobně jako v českých zemích oblíbené především vepřové, přestali hovězí maso dávat do salámů či párků.
    Stejně jako spotřeba, snižuje se také výroba hovězího masa v ČR. V loňském roce dosáhla 77.000 tun, což bylo o 3,7 procenta méně než v roce 2008. Bilance zahraničního obchodu s hovězím je záporná, i když ne tak výrazně jako u masa vepřového, u nějž se dovozy podílejí na domácí spotřebě již téměř z poloviny, i masa drůbežího. Naopak u živého skotu je saldo zahraničního obchodu kladné. Stav, kdy je ze země vyvážena surovina a dováženy zpracované výrobky není podle agrárních organizací dobrý. Podpora výrobků z vysokou přidanou hodnotou a jejich vývoz je také součástí nedávno vzniklého koncepčního dokumentu Vize českého zemědělství po roce 2010.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.