Spotřeba biopotravin vzrostla předloni o 13,5 procenta

Spotřeba biopotravin vzrostla předloni o 13,5 procenta

19.04.2018 ČTK

Češi předloni nakoupili biopotraviny za 2,55 miliardy korun, cena spotřebovaných biopotravin tak vzrostla o 13,5 procenta. Každý člověk za ně v průměru zaplatil 241 Kč, tedy o 28 korun meziročně více.

Vyplývá to ze zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Nejvíce lidé kupují v biokvalitě mléko a mléčné výrobky, ovoce a zeleninu a šťávy z nich a také zpracované potraviny jako koření, hořčice, kávu, čaj nebo hotové pokrmy typu kojenecké výživy.

Podíl biopotravin na celkové spotřebě se meziročně zvětšil zhruba o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 procenta. Trh s biopotravinami rostl šestým rokem v řadě, spotřeba vzrostla nejvíce od roku 2008. Stále však nedosahuje tří procent, kterou stanovilo ministerstvo zemědělství.

Celkový obrat s biopotravinami včetně vývozu dosáhl 4,19 miliardy korun. Vývoz vzrostl na 1,64 miliardy, z toho reexport činil 259 milionů korun, tedy 16 procent. České biopotraviny se nejvíce prodávají do Německa a Rakouska.

"Téměř 44 procent všech biopotravin nakupují čeští zákazníci v maloobchodních řetězcích, 18 procent nakoupí v drogeriích a 14 procent v prodejnách zdravé výživy. Faremní a další přímý prodej má zhruba sedmiprocentní podíl, obdobný je i objem biopotravin prodaných přes e-shopy," dodal úřad.

Na konci předloňského roku bylo v ČR registrováno 603 výrobců biopotravin s 635 výrobními provozovnami, meziročně šlo o 11,3procentní zvýšení. "Mnoho výrobců je v ČR certifikovaných, ale podíl bioprodukce je poloviční nebo ještě výrazně nižší. Produkují například potraviny s názvy natur, přírodní, farmářské. To je pro zákazníky matoucí a bio potraviny tím vytlačují," sdělil ČTK majitel obchodní sítě PROBIO Martin Hutař.

Největším výrobcem byl Country Life, následuje právě obchodní společnost PROBIO. "Zaznamenali jsme nárůst tržeb na našem e-shopu o 25 procent," dodal Hutař. Podle něj je aktuálním trendem prodej bezlepkových produktů.

Při srovnávání Česka, Rakouska a Slovenska byly ceny v obchodech podobné u biojogurtu a biomléka. V ČR byla o 15 procent dražší biocibule proti rakouským obchodům, například jáhly v biokvalitě byly naopak o 28 procent dražší v Rakousku. O 34 procent tam byly dražší i ovesné biovločky, které však na Slovensku proti ČR stály o sedm procent méně.

Světový maloobchodní trh s biopotravinami podle ministerstva stoupl předloni o deset procent na zhruba 90 miliard dolarů, 90 procent z toho se prodalo v Severní Americe a v Evropě.

Plán rozvoje ekologického zemědělství, který v roce 2015 schválila vláda, počítá s tím, že by podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů měl do konce roku 2020 činit tři procenta. Toho ale měla ČR podle plánu schváleného v roce 2010 dosáhnout již předloni.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.