SPECIALISTKA NA TRVANLIVÉ POTRAVINY J. PLESKAČOVÁ: TIPY NA SKLADOVÁNÍ

SPECIALISTKA NA TRVANLIVÉ POTRAVINY J. PLESKAČOVÁ: TIPY NA SKLADOVÁNÍ

19.01.2023 Jana Čiháková

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

Pravidlo číslo 1 při ukládání suchých potravin zní jasně – přesýpejte! Mouku, cukr a další potraviny po nákupu přesypte do potravinových dóz. Ideální je nejdřív vše prosát a zkontrolovat, abyste zachytili možné škůdce, které byste donesli už z obchodu. Na ukládání pak volte plastové či skleněné dózy s pevným uzávěrem. Nespoléhejte na různé reklamní plechovky, které jste kdysi dostali zdarma k nákupu, protože jejich víčka pravděpodobně netěsní a hmyz by zásoby rychle našel. Dózy musí být čisté a těsnící – design už můžete vybírat podle svého vkusu.

Tip: Vybírejte dózy z jedné produktové řady, které jsou stohovatelné, a ušetří vám tak místo ve spíži či skříni. Na popis dóz můžete použít štítkovač nebo si vytisknout vlastní originální samolepky.

MOUKA, CUKR, LUŠTĚNINY

Sypké potraviny prosejte a přesuňte do plastových či skleněných dóz a označte štítkem s datem spotřeby. Uložte je na suchém místě a nevystavujte přímému světlu.

OŘECHY

Oříšky jsou náchylné na napadení škůdci, proto je hned po nákupu uzavřete i v původním obalu do dobře těsnící dózy nebo ponechte ve znovu uzavíratelném sáčku. Uložte na chladném a suchém místě, kde nebudou vystaveny vysokým teplotám. Ořechy můžete také zmrazit – v mrazničce vydrží několik měsíců a nehrozí žluknutí, k němuž jsou náchylné hlavně vlašské ořechy.

KÁVA A ČAJ

Káva a čaj, které často kupujeme do zásoby, mají tendenci přijímat pachy okolí. Většina balení již obsahuje vzduchový ventil, který pomůže udržet kávu čerstvou. Pokud nakoupíte kávu klasicky zabalenou a nevakuovanou, přesypte ji do tmavé dózy a umístěte do chladného a suchého místa, tak, aby aroma vydrželo co nejdéle. Sypaný čaj po otevření rychle ztrácí vůni, proto ho vsypte do těsnící dózy. A pozor – někteří škůdci si rádi pochutnají i na bylinkových čajích.

OLEJE

Oleje na světle mění své senzorické vlastnosti, proto byste je měli skladovat na tmavém místě, ideálně ve vzduchotěsné nádobě. Časté otevírání a přísun kyslíku oleji nesvědčí. Pokud v kuchyni využíváte specifické druhy oleje jako třeba lněný, ukládejte je po otevření v lednici, aby nežlukly.

MARMELÁDY

Marmelády vydrží leccos – kdo by nepamatoval na „archivní“ kousky, které lovily babičky ze sklepů a spíží. Doma je nicméně skladujte v suchu a temnu a v závislosti na způsobu zavaření. Domácí marmelády vždy označte datem výroby!

BEZ OBALU

Pokud vás po uložení potravin děsí, jak velká hromada plastových obalů po nich zůstala, zkuste nakupovat bezobalově. U týdenního nákupu pro běžnou rodinu v bezobalové variantě ušetříte skoro tři čtvrtě kila zbytečného plastu, což za rok dělá téměř 40 kg. A to už za zvážení stojí. Bezobalové nákupy nabízí jak některé supermarkety, drogerie, specializované obchody i online prodejci potravin.

„Výhodou bezobalového sortimentu je možnost nakoupit tolik, kolik skutečně potřebujeme, a zbytečně tak neplýtvat. Naši zákazníci si nákup na váhu rychle oblíbili a oceňují i menší množství obalového materiálu. Potraviny jim dorazí v papírovém sáčku, který je snadno recyklovatelný. Doma pak mohou bezobalové potraviny uskladnit v dózách nebo bavlněných prodyšných sáčcích. Ty lze využít třeba k uložení sušeného ovoce nebo česneku a cibule, jež potřebují přísun vzduchu,“ radí Jana Pleskačová, specialistka na trvanlivé potraviny z online supermarketu Košík.cz. 

KONTROLA JAKO ZÁKLAD

Ani u trvanlivých potravin nesmíme zapomínat na průběžnou kontrolu. Škůdci jako potravinoví moli, potemník moučný nebo červotoč dokážou během pár dnů nadělat v zásobách poměrně slušnou paseku. Řada z nich si navíc bez problémů poradí s plastovými obaly, a proto se vyplatí potraviny uschovávat do dóz.

Spíž průběžně kontrolujte – hledejte drobné pavučinky, typické pro potravinové moly, všímejte si černých teček v mouce či cukru. Pokud škůdce objevíte, napadenou potravinu zlikvidujte a ostatní podrobte důkladné kontrole. Jako prevenci můžete do spíže umístit lapače na moly, případně zkuste sušenou levanduli nebo hřebíček, jejichž aroma škůdcům vadí.

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

SKYR, ANEBO BÍLÝ JOGURT? USNADNÍME VÁM ROZHODOVÁNÍ

31.05.2023 | U klasických bílých jogurtů se obsah bílkovin pohybuje kolem 3 až 4 gramů/100 ml. Někteří výrobci mohou obsah bílkovin navyšovat přidáním mléčné bílkoviny. Právě obsah bílkovin je hlavním ukazatelem, ve kterém se klasické bílé jogurty odlišují od skyru. Právě ten jejich množstvím bezesporu vyniká.

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ: JÍDELNY BUDOU MOCI DÁLE NABÍZET BEZMASÁ JÍDLA

28.08.2023 | Školní jídelny budou moci nabízet bezmasá jídla i po plánované úpravě metodiky dietního stravování ve školách. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Aneta Lednová. Reagovala tak na kritiku neziskové organizace Nesehnutí.

HYGIENA SI POSVÍTILA NA ZMRZLINY: 16 Z 20 NEMĚLO V PRODEJI CO DĚLAT

27.09.2023 | Hygienici při letošních kontrolách zdravotní nezávadnosti zmrzlin ve Zlínském kraji zjistili, že 17 z 20 odebraných vzorků bylo nevyhovujících co do počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Nadlimitní množství těchto bakterií svědčí o nedostatečném nebo nesprávném zajištění osobní a provozní hygieny při výrobním procesu zmrzliny, řekla dnes ČTK zástupkyně Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.