Souboj se sladkokyselou příchutí

Souboj se sladkokyselou příchutí

29.04.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Testovali jsme, po kterých nakládaných okurkách můžete s klidem sáhnout a jaké nechat raději ležet v regále. Musíme předeslat, že celkově je kvalita okurek v láku vyhovující, ale výjimky se najdou i v souboji českých, slovenských a vietnamských okurek.

Nabídka v obchodech je široká, všech sedm vzorků jsme pořídili v jednom ze supermarketů na okraji Prahy. Dlužno podotknout, že většina marketů přichází na trh i se svou privátní značkou, čímž se už tak bohatá nabídka ještě rozšiřuje. Vybírali jsme střední kvalitu, to znamená okurky o velikosti 5 až 9 cm, většina vzorků se vešla do rozpětí 6 až 9 cm. Všechny okurky byly naložené v kořeněném sladkokyselém nálevu.

Hodnotili jsme jejich chuť, křupavost, případnou vodnatost, barvu, chuť láku (parametr na hraně osobní statečnosti), kyselost, sladkost, případné pachutě, měkkost konzistence, existenci zbytků stopek, kořeněnost chuti, mechanická poškození a případné skvrny. Na jednu okurku poměrně velké množství požadavků.

okurky

Obohatí tělo i ducha

Kromě okurek českých a slovenských jsme na startovní čáře uvítali i účastníka vpravdě exotického – jeden vzorek okurek totiž dorazil až z dalekého Vietnamu. A můžeme dopředu prozradit, že tak dlouhou cestu vážil bohužel pro porážku – na stupně vítězů z místa, kde skončil, ani nedohlédl. České i slovenské plody si až na výjimku vedly velmi dobře. Všechny domácí produkty se svým původem z jižní Moravy hrdě chlubí už na obalu, vítězný vzorek dokonce přidává i stručný historický exkurz o znojemských okurkách. Dlužno podotknout, že za slovesnost vavříny nezískal.

Výhodou při nákupu je, že si okurky samotné můžeme prohlédnout a zhodnotit, zda se nám líbí jak velikostí a barvou, tak množstvím. U vzorku Hamé tak snadno zjistíme, že se s prostorem ve sklenici nakládá velmi velkoryse a pár kousků zeleniny by se ještě vešlo. Již v obchodě si také můžeme zkontrolovat přítomnost poškozených kusů a příliš dlouhých stopek, které jsme objevili u jiných vzorků.

Utrhněte si přímo ze sklenice

Nejlépe chuťově hodnocené byly tzv. mixy, kdy balení obsahuje plody menší i větší velikosti a každý si tak vybere přesně podle svého gusta. Obecně se větší kusy hodí nejvýše do salátu a na další zpracování, zde mluvíme o výrobku Giana, jehož (ne)kvalita se při kulinární úpravě snad ztratí, dalších pět vzorků obstojí jako doplněk pokrmu samo o sobě. Nešvarem, který se projevoval u většiny vzorků a jejž jistě důvěrně znáte, byla nedobrá kvalita vršku okurek, pokud nebyly ponořeny v láku. Propadákem se jednoznačně staly okurky Viva, které nám při pokusu vyprostit je ze sklenice po částech zůstávaly v ruce, tyto už připomínaly spíše čalamádu a jejich blátivé konzistenci bohužel odpovídala i nelibá chuť.

Není nad domácí

Okurky se dochucují cukrem, nebo umělým sladidlem. A i když umělé sladidlo normálně nevyhledáváme, tady naše chuťově pohárky neurazilo a neodradilo. Možná i proto, že jsme jeho přítomnost při chuťové zkoušce nezaznamenali. Co jsme však zaznamenali výrazně, byla podivně slaná chuť produktu Giana, nebo přehnaná kyselost vzorku Hamé. Přesto však můžeme konstatovat, že v obchodech nabízené produkty si drží slušnou úroveň, sláva českých okurek ještě neupadla v zapomnění. Naštěstí.

VÝSLEDKY:

1

2

3

4

5

6

7


Mohlo by vás zajímat

KDYŽ DVA DĚLAJÍ TÉMĚŘ TOTÉŽ: TEST SMETANOVÝCH KRÉMŮ

01.11.2022 | Pribináček, Lipánek, Bobík, máček, Olmík a mnohé další, to všechno jsou názvy oblí- bených mléčných výrobků, na kterých si s radostí po- chutnávají děti, ale kterými nepohrdnou jako lahodným dezertem ani dospělí. Jak jsou na tom ale s obsahem kvalitních bílkovin a nemají až mnoho cukrů?

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.