SOBĚSTAČNOST? ANO, ALE... ŘEŠENÍM JE PŮDA PONECHANÁ LADEM

SOBĚSTAČNOST? ANO, ALE... ŘEŠENÍM JE PŮDA PONECHANÁ LADEM

19.04.2022 Jana Čiháková

Vláda ve středu projedná návrh změny svého nařízení, který letos umožní zemědělcům využít půdu ponechanou ladem k pastvě nebo obdělávání a stále pobírat dotace určené pro ekologické zemědělství. Cílem je podpořit produkci potravin v reakci na růst cen.

Návrh na vládu předkládá ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Reaguje tím na březnové rozhodnutí Evropské komise, které státům umožňuje odchýlit se od podmínek pro dotace směřující do ekologického zemědělství.

Zemědělci budou moci k produkci hospodářských plodin nebo pastvě využívat plocha tzv. úhoru, který by tak běžně využívat nemohli. Na těchto plochách budou moci také využívat přípravky na ochranu rostlin.

"Návrh novely nařízení vlády zajistí, aby čeští zemědělci měli možnost produkčně využít půdu ponechanou ladem za účelem posílení produkce potravin pro řešení krizové situace způsobené neodůvodněnou invazí Ruské federace na Ukrajině," uvádí důvodová zpráva.

DALŠÍCH 7000 HEKTARŮ PŮDY

Podle vládních materiálů se změna nařízení týká více než 8000 subjektů, které mohou žádat o dotace. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého jde o zhruba 7000 hektarů půdy. Novela nařízení vlády by měla platit od 1. května.

Ceny potravin v Česku podle Českého statistického úřadu stouply v meziročním srovnání o desítky procent. V polovině dubna si lidé nejvíce připlatili za pšeničnou mouku, která zdražila zhruba o 60 procent. Zhruba o třetinu pak byly proti loňskému dubnu dražší chléb a bílé pečivo a asi o čtvrtinu víc stojí nyní máslo nebo brambory.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.