21.04.2022 Jana Čiháková
Chléb s máslem, šunkou, sýrem nebo salámem je jednou nejtypičtějších studených večeří. A ačkoli mu nelze vytknout, že není dobrý, shodneme se parně na tom, že jím už nikoho neohromíte. Studené večeře přitom nemusejí být nuda. I ve studené kuchyni panují trendy, které z nouzovky vytvoří dokonalý gurmánský zážitek.
Avokádo a vejce, to je kombinace, která vás nezklame. Avokádo jen nakrájejte na plátky a položte na toast, který jste opekli na másle. Nahoru dejte zastřené vejce. To připravíte tak, že jej vyklopíte do naběračky a ponoříte na chvilku do vroucí vody s trochou octa.
Opečený toast můžete také potřít guacamole. Avokádo a rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte najemno nakrájenou cibulku, koriandr a zakapejte limetovou šťávou.
Plátky chleba můžete také potřít arašídovým máslem a poklást plátky nakrájených jahod. Američané by upřednostnili variantu s džemem namísto jahod, ale naše variace vám třeba zachutná víc.
Chléb zlehka opečte s plátky kvalitního kozího sýra a s ořechy. Po vyjmutí z trouby pokapejte trochu medem, přidejte nastrouhanou hrušku a oblíbené bylinky.
Plátky chleba potřete tvarohem, obložte plátky uzeného lososa. Můžete zakápnout citronovou šťávou a posypat koprem.
Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte k ní čerstvý sýr, sůl a pepř a umíchejte pomazánku. Natřete na plátky chleba a ozdobte plátky pečené dýně.
Pečenou řepu nakrájejte na plátky a poklaďte na chléb potřený tvarohem. Doplňte plátky kozího sýra, ochuťte olivovým olejem, tymiánem, osolte a opepřete. Chvilku zapečte.
24.06.2022 | Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.
22.06.2022 | U téměř pětiny kontrol prodejců potravin živočišného původu na farmářských trzích našla letos Státní veterinární správa (SVS) nějaké pochybení. Dnes kontrolovala trhovce ve Vyškově. V letních měsících, kdy je venkovní teplota výrazně vyšší, než je vhodná pro skladování potravin, riziko špatného zacházení výrazně roste, řekl dnes novinářům ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
02.05.2022 | Není pochyb o tom, že aperitiv naladí chuťové pohárky, decka dobrého vína posune pokrm do vyšších sfér, na slehnutí se hodí sklenka vychlazeného piva a po jídle přijde vhod digestiv. Ale umíte samotný alkohol využít jako přísadu nepostradatelnou při přípravě samotného pokrmu?