SMUTNÝ PRŮZKUM MEZI ČECHY: ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL MUSÍ JÍT STRANOU, JE TO DRAHÉ

SMUTNÝ PRŮZKUM MEZI ČECHY: ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL MUSÍ JÍT STRANOU, JE TO DRAHÉ

29.11.2022 Jana Čiháková

Až 71 % mužů a 57 % žen v Česku bojuje s nadváhou. Na vině jsou nejen špatné stravovací návyky, ale i nedostatek pohybu a spánku. Situaci zhoršila pandemie koronaviru, aktuální zdražování však může tento problém ještě více prohloubit. Mnoho lidí si nemůže dovolit kvalitní potraviny a při nákupu sahají po levnějších položkách. V takových případech je však více než jindy důležité pečlivé čtení samotného složení potravin.

Za posledních dvanáct měsíců se spotřebitelské ceny zvedly o více než pětinu. V reakci na zdražování se podle průzkumu Edenred šidí na jídle 6 z 10 lidí. Pro více než čtvrtinu Čechů pak navyšování cen znamená výrazný zásah do jejich předchozích stravovacích návyků, kdy si nemohou dovolit stejnou kvalitu jídel jako předtím. „V porovnání s minulým rokem si dopřává méně zdravých a vyvážených jídel přes 57 procent lidí, čtvrtina jí zdravě jen zřídka nebo si taková jídla dokonce nemůže nyní vůbec dovolit. Je to nepříjemná změna dlouhodobého trendu, kdy zdravé stravování nabývalo na významu,“ komentuje výsledky průzkumu FOOD členka vedení Edenredu Aneta Martišková.

ZDRAVÍ AŽ NA POSLEDNÍM MÍSTĚ

Odklon od zdravých jídel může způsobit také řadu zdravotních problémů. Hrozbou je například nedostatečná konzumace ovoce či zeleniny, které zabraňují rozvoji civilizačních nemocí. Zároveň nyní mnoho lidí sahá při nakupování po levnějších potravinách, aniž by zkontrolovali jejich složení. „Spousta pacientů uvádí, že ovoce a zelenina jsou pro ně příliš drahé, a proto je nechtějí do jídelníčku zařazovat. Vyvážený jídelníček s dostatkem všech živin se dá poskládat i z potravin, které nestojí závratné sumy. Jako příklad si můžeme uvést třeba obyčejnou červenou čočku. V populaci však stále přetrvává představa o tom, že co je zdravé, to je drahé. Lidé se pak uchylují k nákupu průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem soli, tuku a cukru, které mohou být v tomto kontextu uvažování levnější,“ řekl Martin Krobot, předseda České asociace nutričních terapeutů.

Průmyslově zpracované potraviny označujeme jako ty, které prošly řadou technologických procesů. Obsahují zvýšené množství nejrůznějších potravinářských látek, které mají prodloužit jejich trvanlivost a dodat jim lepší chuť a vůni. Nejenže tyto látky uměle podporují touhu jedince jíst dál. Jídelníček složený z těchto látek je také nutričně velmi chudý, což může dlouhodobě vést ke vzniku obezity a dalších přidružených onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka či rakovina. Do skupiny průmyslově zpracovaných potravin patří nejrůznější hotovky, instantní nudle, sladkosti a sušenky, konzervy, párky, slazené nápoje či balené pečivo.

OBEZITA NARŮSTÁ...

Dle poslední zprávy organizace WHO způsobuje obezita ročně více než 1,2 milionu úmrtí, což je více než 13 % celkové úmrtnosti. Nárůst lidí s nadváhou či obezitou již pozorují dokonce i pojišťovny. Podle Evy Svobodové z pojišťovny UNIQA je průměrný index tělesné hmotnosti jejich klientů dokonce nejvyšší za posledních 10 let a každý rok se o něco zvyšuje. Částečně je to dáno průměrným věkem vstupu do pojištění, jenž se v poslední době zvyšuje. Do kondice populace zasáhla i covidové omezení pohybu. Loni navíc pojišťovna u svých klientů monitorovala zatím nejvyšší přírůstek BMI (body mass index), jehož hodnota je vypočtena jako poměr váhy a výšky pacienta.

Optimální rozmezí je 18,5 až 25 bodů, od 25 do 30 bodů se jedná o nadváhu, hodnoty nad 30 jsou již určitým stupněm obezity. Vyšší hmotnost klientů se přitom promítá i do sazeb životního pojištění, stejně tak jako do pojištění invalidity a pojištění závažných chorob. Obezita je totiž spojena s diagnózami jako infarkt, cukrovka či mrtvice. „Nejvýhodnější pojistnou sazbu dostanou štíhlí nekuřáci. Jejich tarif pojistného je až o čtvrtinu nižší. V rámci prevence a zdravého životního stylu může klient v asistenci k životnímu pojištění využívat aplikaci, která ho provede tipy a informacemi ke zdravému životnímu stylu, včetně stravy a pohybu,“ dodala Svobodová.

Lékaři zároveň varují před odkládáním preventivních prohlídek. Ty mohou pomoci riziko obezity a s tím spojených nemocí včas odhalit. V českém zdravotnictví je navíc obrovským problémem nedostupnost kvalitní nutriční péče.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.