SMAŽENÍ SE BLÍŽÍ: VÍTE, CO SPRÁVNĚ DĚLAT S OLEJEM?

SMAŽENÍ SE BLÍŽÍ: VÍTE, CO SPRÁVNĚ DĚLAT S OLEJEM?

13.12.2022 Jana Čiháková

Blíží se vánoční svátky a s nimi také tradiční štědrovečerní menu. Vedle bramborového salátu v něm nesmí chybět smažený kapr či řízky, pro jejichž přípravu je potřeba nemalé množství oleje. Jeho správná likvidace může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom mají 4 z 5 Pražanů, vhodný způsob recyklace však praktikuje pouze třetina z nich. Vyplývá to z průzkumu pro Pražské vodovody a kanalizace.

Více než polovina dotázaných Pražanů likviduje použitý olej jedním z nesprávných způsobů. V kuchyňském dřezu končí ve 20 % domácností, 14 % ho vylévá do toalety. Dalších 16 % ho sice přeleje do uzavíratelné PET lahve, tu však vhodí do směsného odpadu. Správně by však tuto nádobu měli umístit do kontejneru určenému k recyklaci jedlých tuků a olejů, případně ji odvézt do sběrného dvora.

Druhý způsob správné likvidace není úplně praktický, což potvrzují předchozí pokusy o tato řešení v jednotlivých pražských částech. Kromě vzdálenosti jednotlivých dvorů byla hlavní výtkou obyvatel Prahy také omezená otevírací doba. Řešením mají být speciální kontejnery, které jako ideální způsob recyklace určuje 83 % Pražanů. Proč je ale využívá pouze třetina (33 %) z nich?

KONTEJNERŮ JE MÁLO

Menší černé kontejnery, nejčastěji s oranžovým víkem, byly v posledních letech rozmístěny do ulic Prahy pro snazší způsob recyklace olejů. Bohužel jich je ale v ulicích málo. Dle dostupných údajů na webových stránkách jednotlivých městských částí se jich průměrně nachází na území jedné z nich přibližně 20. Na Praze 1 ale například pouhých šest, naopak Praha 10 se může pyšnit 42 kontejnery.

Nízkou dostupnost potvrzují také data z průzkumu. Pouze 33 % respondentů potvrdilo, že se v blízkosti jejich bydliště nachází kontejner k recyklaci olejů. Naopak 51 % tuto možnost dle svých slov nemá, 16 % si není jisto.

DO TRUBEK OLEJ NEPATŘÍ

Vylévání použitého oleje do odpadů je v Praze bohužel stále velmi častým jevem. Domácnosti praktikující tento způsob likvidace si tím zadělávají na nemalé problémy, které mohou zaměstnat jejich už tak namáhané peněženky. Tuky v odpadech tuhnou, zachycují nejrůznější nečistoty a postupně tak ucpávají odpadní potrubí. „Často mají lidé ještě litinové potrubí, které se ucpe poměrně snadno a vede k vytopení bytu,“ uvádí Anatoliy Pryyma, instalatér ze společnosti Prima Servis. Zároveň potvrzuje, že oprava je často náročná, a to i finančně. „Průměrná cena za řešení ucpaného odpadu se pohybuje v jednotkách tisíc. Při složitějších opravách přesáhne i deset tisíc korun,“ dodává Pryyma.

Sběr dat byl realizován na vzorku 1000 Pražanů během listopadu 2022 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Víte, že:

Ročně se v Praze spotřebuje 18 kg jedlých tuků na hlavu? To je dohromady více než 23,5 milionů kg tuků na území Prahy. Třetina tohoto množství končí dle průzkumu v odpadních trubkách.


Mohlo by vás zajímat

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.