Šlapeme si po jídle

Šlapeme si po jídle

18.08.2014 Renata Reihserová

Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?

Až do pozdního podzimu, můžeme vidět v zahradách, na loukách, zkrátka na zelených plochách, obrázek, který většina z nás důvěrně zná: kráčející zahradník před sebou tlačí sekačku a za sebou zanechává krásný šťavnatě zelený pažit. Málokoho ale napadne, že nejen králík si může na této právě kosené zeleni pochutnat. Ať to zní jakkoli podivně, zveme vás na ochutnávku trávníku. 

Kromě štěstí v podobě čtyřlístku lze v jeteli lučním (Trifolium pratense) najít i podporu zdraví. Jetel obsahuje osm účinných látek, které jsou schopny štěpit bílkoviny, tuky i sacharidy a příznivě působit na lidský organismus. Jde tedy o jedinečného pomocníka při žaludečních vředech a trávicích obtížích, které zejména v posledních desetiletích trápí většinu světové populace. Jetel příznivě působí na žaludeční vředy. Údajně jej jako všelék připravovali již v dávných dobách, ale i moderní medicína potvrdila, že jetel je lék, který dokáže pomoci pacientům s různými diagnózami, od infekcí dýchacích a močových cest přes zažívací potíže až po celkové oslabení imunity a klimakterium u žen.

jetel

Mletý čerstvý jetel se dá použít jako ochucovadlo jídel, sušený pak na přípravu čaje. Výborná je jetelová šťáva připravená z čerstvého jetele. Čerstvými listy jetele si můžete ozdobit jakékoliv jídlo, hodí se do salátů, omáček i polévek, na těstoviny i brambory. Dokonce si jím můžete ozdobit letní drink.

Sedmikrásky k obědu

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) obsahuje hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, třísloviny, triterpenové saponiny, organické kyseliny, minerální látky, inulín a cukr. Tyto látky napomáhají zvýšení látkové výměny v játrech. Květ se používá při zánětlivých onemocněních dýchacích cest, kdy napomáhá vykašlávání a léčbě zánětu.

Krásný název má kozlíček polní (Valerianella locusta), jenž se může objevit i ve vašem salátu. Tato bylina má vysokou výživovou hodnotu a příjemnou, mírně oříškovou chuť,  vysoký obsah vitaminu C a obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, fosfor, vápník a železo. Její konzumace celkově uklidňuje a navozuje dobrou pohodu.

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) často uváděná také pod názvem smetánka, má listy plné vitaminů, které jsou ovšem trochu nahořklé.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je výborná na špenát či do polévky, obsahuje spoustu cenných látek, zejména hodně železa, a snižuje hladinu cukru v krvi. 

sedmikraska

Bodlák pro diabetiky

Spíš než celý bodlák je chutné lůžko pupavy, které se opatrně odřezává. Kromě vitaminů a jiných látek obsahuje bodlák obecný (Carduus acanthoides L) oligosacharid inulin, který patří mezi probiotika a užívá se při diabetu. Tato vláknina nemá žádné kalorie a ve střevech vyživuje probiotické bakterie – má tedy skvělé účinky na trávení a podporuje správnou činnost střev. Lůžka bodláků můžeme jíst buď syrová, nebo je upravíme tepelně. Stačí je uvařit ve slané vodě, posypat sýrem a potřít česnekem.

 Šťovík kyselý (Rumex acetosa L.) svému jménu opravdu dostojí. Pro jeho vyšší obsah kyseliny šťavelové je doporučováno jíst ho pouze v menším množství. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů a poměrně velké množství železa. Je prospěšný při trávení a přidává se například do salátů, polévek, omáček či k masu. Dá se jíst i se smetanou nebo vejcem.

 Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) je nízká rostlinka, která roste hojně podél cest a okrajů lesů. Používá se často jako koření i v sušené formě. Obsahuje vitamin C a A, podporuje trávení a staví průjem.

Kuklík městský (Geum urbanum) je poměrně vysoká bylina se žlutými květy. Prospívá při trávicích potížích a kolikách, obsahuje hořčiny a eugenol, který je hlavní složkou esenciálního oleje v hřebíčku, proto se dá využít i jako koření právě místo hřebíčku a skořice.

 Mařinka vonná (Asperula odorata) je aromatická bylinka, která je součástí mnoha likérů, lihovin a léků. Užívá se proti křečím a má vliv i na nervovou soustavu. V menších dávkách uklidňuje, ve vyšších naopak vyvolává bolesti hlavy, obsahuje totiž toxický kumarin, proto je potřeba ji dávkovat obezřetně. Zkuste třeba uklidňující nápoj z mařinky, na který budeme potřebovat jeden a půl lžičky této sušené bylinky a půl litru jablečného moštu. Mařinkou nať necháme hodinu v moštu máčet, poté nápoj přecedíme a necháme dobře vychladit.

 Roste snad na každé louce

O rostlině, která se jmenuje vratič obecný (Tanacetum vulgare), se tvrdí, že zabraňuje rozkladu. Ve starověkých civilizacích byla vyhledávaná pro své antiseptické vlastnosti a využívala se ke konzervování mrtvol. Používá se hlavně ve formě koupele a masti jako silný antibiotický prostředek na nehojící se rány, stejně tak může mít výrazné protirevmatické účinky. Své místo má ale i v kuchyni. Listy vratiče je možné podusit s rebarborou a šťávou pak potírat maso, které dostane vůni po rozmarýnu. Dříve se vratičem dochucovaly saláty, omelety a nádivky.

 vratic

Recept:

Puding Tansy

pudink

Ingredience: 1 litr mléka, 1/ 2 lžičky másla, 3 lžičky čerstvé bílé strouhanky, 1 lžička medu, 2 lžičky jemně nasekaných listů vratiče obecného, 2 vejce

Postup: Mléko s máslem přivedeme k varu a zalijeme jím strouhanku. Necháme odstát po dobu 30 minut. Pak rozbijeme vejce, přidáme jemně nasekané lístky vratiče, med a smícháme se strouhankou v mléce. Vložíme do trouby a pečeme ve středně vyhřáté troubě při teplotě 180 °C dorůžova. Před konzumací necháme vychladnout.

Recept:

Zelený nápoj

zeleny

Ingredience: hrst jetele, hrst kopřiv, menší hrst pampelišky, menší hrst řebříčku, menší hrst kontryhele, dvě hrsti listů kostivalu lékařského a jeden ananasový džus

Postup: Všechny listy očistíme, omyjeme, rozsekáme a vložíme do mixéru, do kterého si připravíme půl litru vody. Postupně přidáváme byliny, po rozmixování dolijeme dalším půllitrem vody. Necháme stát 60 minut, přecedíme přes plátno a přimícháme džus.

Poměr bylin můžeme změnit podle toho, jakou chuť upřednostňujeme: kostival a jetel mají sladkou chuť, kontryhel a kopřiva je neutrální, pampeliška je hořká, myší ocásek je hořce kyselý.

Věděli jste, že… kopřiva, kozlíček i šťovík mají tak vysoký obsah železa, že mohou pomoci při chudokrevnosti?

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Poradna: Kapří zajímavosti

22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?

Analýza: Před svátky řetězce nabízí v letácích víc alkoholu

11.04.2018 | Obchodní řetězce nabízí ve slevových letácích před svátky o půlku víc alkoholických nápojů než v jiných měsících. Před Vánoci vede pivo, před Velikonocemi se zvyšuje množství tvrdého alkoholu a bylinných likérů. Uvádí to analýza společnosti Česká distribuční, která letáky roznáší.

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.