Sladké limonády v dětském jídelníčku: Vsaďte raději na ty domácí

Sladké limonády v dětském jídelníčku: Vsaďte raději na ty domácí

16.10.2019 Redakce

Jsou barevné, sladké, perlivé a děti je milují. Co vlastně obsahují a jaký mohou mít vliv na jejich zdraví? A našel by se nápoj, kterým lze sladké limonády v dětském jídelníčku nahradit?

Limonády jsou zde pro zpestření jídelníčku, neměly by být jeho pravidelnou součástí. To bývá těžké vysvětlit především dětem, které je s oblibou a ve velkém konzumují. Často pak přesahují doporučené denní množství u látek, které obvykle organismu neškodí, avšak při nadměrné dávce jej mohou negativně ovlivnit. Proč?

1.   Protože obsahují velké množství cukru, jsou rychlým zdrojem energie. Tu aktivní děti dokážou využít pro svůj prospěch, problém ovšem nastává, když je ve velkém konzumují malí strávníci, kteří se tolik nehýbou. Vysoký obsahu cukru u nich může přispět nejen ke kazivosti zubů, ale také k obezitě. Velká konzumace cukru navíc ubírá organismu vitamin B a vápník a má také vliv na imunitní systém.

2.   Nadměrné pití limonád může u citlivých jedinců způsobovat žaludeční problémy a zatěžovat ledviny. Dokážou sice uspokojit chuť, nikoliv však žízeň. Limonády, které obsahují umělá sladidla, mohou paradoxně vést k obezitě. Podlevědeckého projektu zkoumajícího vliv náhradních sladidel na zdraví může jejich pravidelné požívání vyvolávat v organismu ještě větší chuť k jídlu.

3.   Již od roku 2004 se odborníci zabývají možným vlivem některých umělých barviv na chování dětí. Podle studie z roku 2007 se jedná o šest syntetických potravinářských barviv a benzoan sodný, jež mohou mít při nadměrné konzumaci vliv na hyperaktivitu u dětí. Tento stav se projevuje přehnanou aktivitou, nepozorností ve škole nebo např. vznětlivostí. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zkoumal i další odborná pojednání a došel k závěru, že neexistuje jednoznačný a prokazatelný důkaz o tom, že by dvě zkoumané směsi přídatných látek vykazovaly statisticky významný účinek na chování dětí. Přesto však zavedla EFSA od ledna 2009 povinnost uvádět u barviv výše uvedenou informaci o působení na chování dětí.

Éčka, která mohou mít vliv na hyperaktivitu u dětí:

• E 102 (tartrazin) – pekařské a mléčné výrobky, jogurty, dezerty, cukrovinky, zmrzliny, žvýkačky a limonády

• E 104 (chinolinová žluť) – mléčné výrobky, dezerty, bonbóny, zmrzliny, žvýkačky a limonády

• E 110 (žluť SY) – pekařské a mléčné výrobky, bonbóny, zmrzliny, žvýkačky a limonády

• E 122 (azorubin) – termixy, jogurty, lentilky, marcipány, želé, konzervované ovoce, zmrzliny a limonády

• E 124 (červeň 4R) – termixy, jogurty, bonbóny, želé, zmrzliny, žvýkačky a limonády

• E 129 (červeň allura AC) – oplatky, dezerty, mléčné výrobky, bonbóny, zmrzliny, žvýkačky, limonády

• E 133 (brilantní modř FCF) – cukrářské a pekařské výrobky, cukrovinky, žvýkačky, limonády

• E 150 (karamel) – sušenky, slané pochoutky, sladkosti, zmrzliny, sirupy

• E 151 (brilantní čerň BN) – mléčné výrobky, bonbóny, polevy, zavařeniny, zmrzliny, limonády

Jak vybírat

Vybírejte v první řadě takové limonády, které neobsahují konzervanty, umělá barviva a sladidla. Důležitý je také obsah cukru v nápoji. Vyhýbejte se nadměrné konzumaci aspartamu a je-li to nutné, raději sáhněte po takových nápojích, jež obsahují kalorická sladidla. Patří mezi ně tzv. cukerné alkoholy (alkoholová sladidla), do nápojů se z této skupiny přidává nejčastěji sorbitol (E 420). Pamatujte však na to, že „light“ limonády by měly sloužit v první řadě lidem s cukrovkou, zatímco pro děti, těhotné a kojící ženy rozhodně vhodné nejsou. Místo kyseliny fosforečné, která může mít vliv na vyplavování vápníku z organismu, je lépe v nápojích upřednostňovat kyselinu citronovou.

Volte alternativu

Výhodou dnešního vyspělého trhu je to, že nabízí různé alternativy pokrmů i nápojů a je čistě na spotřebitelích, co si koupí. U limonád se lze řídit nápisem na obalu Bez umělých barviv a sladidel nebo sáhnout po takových, která nesou logo BIO. Ty jsou dochucovány cukrem, obvykle třtinovým, z ekologicky kontrolovaného zemědělství a neobsahují syntetické látky. Snažte se však v první řadě své děti přesvědčit, že do pitného režimu patří neperlivá voda, zkuste zkrotit jejich chutě kvalitní ovocnou šťávou nebo 100% džusem ředěným vodou. Pokud opravdu chtějí bublinky, pak můžete sem tam dítěti dát ochucenou lehce nebo středně mineralizovanou vodu, ideálně jemně perlivou.

Připraveno ve spolupráci s Janou Vašákovou, www.receptyprodeti.cz


Mohlo by vás zajímat

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.