SKVĚLÁ POVIDLA? JEDINĚ Z MĚDĚNÉHO KOTLE A NA OHNI

SKVĚLÁ POVIDLA? JEDINĚ Z MĚDĚNÉHO KOTLE A NA OHNI

25.10.2022 Jana Čiháková

Výroba povidel se nesmí uspěchat, i když trvá hodiny. Na povidlech není co urychlit, míní Zuzana Čevelová, která předvádí tradiční výrobu povidel ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Povidla vaří v měděném kotli, jak se to naučila od své babičky.

"Učila mě to babička v Jarošově. Celá dědina se u nás během podzimu vystřídala, každý si došel navařit povidla," uvedla Čevelová. I dnes vaří povidla v tradičním měděném kotli. Dnes v něm ve skanzenu míchala ovoce ručně tradičním dřevěným míchadlem, kterému se říká strýc, někde měsíček či kotula. Při běžné výrobě povidel je postup stejný, jen je místo strýce elektrické míchání. "Jinak mám starý měděný kotel, topíme pod ním dřevem a vaříme to stejně pomalým způsobem. Na povidlech není co urychlit. Pokud je do povidel přidaný cukr a pektin na zahuštění, to už nejsou povidla," uvedla Čevelová.

VYVAŘIT VODU

Pokud se vaří švestky, musí se přepasírovat přes velké síto, aby nepropadly pecky. "Přepasírovanému tovaru se říká lízačka, ta se vrátí do měděného kotle, kotel musí být vyčistěný, aby tam nezůstala pecka, protože kotel by mohl prasknout. Potom se to míchá, přibližně 12, 15 hodin podle velikosti kotle a vařené suroviny. Pokud se vaří jablíčka, tak odpadá proces pasírování a je to jednoduší. Z 60 kilogramů ovoce se dvě třetiny odpaří a zůstane jedna třetina," uvedla Čevelová. Každé ovoce má jiné množství tekutiny, povidla se však musí vyvařit co nejvíce, aby se tím zaručila jejich trvanlivost. "Naše babičky je uchovávaly ve velkém kamenovém hrnci nebo v plachtě někde zavěšené. Vždy odkrojily plát povidel, rozmíchaly je ve vodě, mléce nebo rumu a teprve pak to používaly k vaření. Povidla byla velmi tuhá," uvedla Čevelová.

Chuť povidel z měděného kotle je podle ní specifická. "Z mědi jsou povidla daleko chutnější, než když se uvaří v nerezu," uvedla Čevelová. Důležité je také velmi zralé ovoce. "Kvalitní uzrálé ovoce je základ. Často už lidé sbírají švestky na kvas, ale my ještě čekáme, aby mělo ovoce co nejvíce cukru," uvedla. Letos byla úroda švestek velmi špatná, s jablky to bylo lepší. Pokud je dobrý rok, vyrobí i 1200 kilogramů povidel. Prodává je zejména na trzích. Její výrobky nesou značku Tradiční výrobek Slovácka.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.