recepty  

Šeříkový pribiňák pro děti i dospělé

Šeříkový pribiňák pro děti i dospělé

13.05.2015 Jana Vlková

Vždy když oždibuji fialové šeříkové květy, vychutnávám si na nich spíš vůni než lehce svíravou chuť. Se svým úlovkem spěchám do kuchyně a shake piju, ještě než se stihne dotočit vlastní setrvačností. „Okamžiku, jak´s krásný, ach prodli jen.“ Myslívám si při tom.

Pro 4 osoby: 250 g měkkého tvarohu, 125 ml smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce cukru, 10 kapek vanilkové esence, hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku, květy tulipánů z důvěryhodného zdroje

Postup

Květy tulipánů zbavte stopek, tyčinek a pestíků. Snažte se ponechat květ celistvý a nedotčený, aby vám posloužil podobně jako kornoutek na zmrzlinu. Tvaroh našlehejte v míse se šlehačkou. Dochuťte cukrem a vanilkou. Plňte do tulipánových květů a zdobte květy šeříku. Jindy tvarohovou náplň ochuťte třeba marmeládou nebo kakaem. Zkuste ji sladit s barvou tulipánových květů. Tvaroh se šlehačkou se ochotně přizpůsobí vaší momentální náladě, takže směle experimentujte, dokud šeřík kvete.

Recept je převzat z Květinová kuchařka - jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

Kniha vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

kniha

Foto receptů: David Turecký

Doporučená MOC: 599 Kč, k dostání na www.smartpress.cz za 499 Kč


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Jak si vychutnat kávu v letním období?

13.08.2015 | V létě dokáže osvěžit nejen zmrzlina či limonáda, ale i vhodně upravená káva. Proto připravila společnost Segafredo Zanetti CR dvě varianty, jak si vychutnat kávu v letním období.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.