ŠÉFKUCHAŘ: DO JÍDLA VKLÁDÁM PŘÍBĚHY A EMOCE

ŠÉFKUCHAŘ: DO JÍDLA VKLÁDÁM PŘÍBĚHY A EMOCE

19.05.2023 Jana Čiháková

Ve světě gastronomie patří k největším překvapením posledního roku. Nový šéfkuchař restaurace Triton zaujal především precizním skloubením vizuální a chuťové stránky svých pokrmů. Ale hlavním trumfem jeho kuchařské práce jsou emoce.

„Rád do jídla komponuji myšlenku, emoce a příběh. Je pro mě strašně příjemné, a dělá mi obrovskou radost, když vidím, že hosté tento odkaz našli a pochopili,“ říká šéfkuchař, který se před nástupem na střední školu rozhodoval mezi vařením a programováním. Ale zvolil první cestu a po cenných zkušenostech v Alcronu, kde rostl pod vedením Pavla Býčka či Miro Gloze, vystoupal až na pozici šéfkuchaře restaurace Triton, umístěné v romantické jeskyni pod povrchem Václavského náměstní.

Jedním z největších hitů na stávajícím menu v Tritonu je holub à la Bruant ortolan, což znamená francouzsky strnad zahradní, který byl v minulosti považován za symbol absolutního gurmánství. „Jde o jakousi “masovou pralinku“, ve které se vám střídají chutě každým soustem. Paradox je, že toto jídlo nebylo zakázáno kvůli způsobu přípravy, ale kvůli vysokému odlovu strnadů, takže je jasné, že to muselo stát za to,“ vysvětluje svou cestu k pokrmu, který je dnes velkým tahákem. A pro jehož přípravu používá nejchutnější holuby z francouzského regionu Anjou.

A co dalšího doporučuje ve své restauraci ochutnat? „Určitě jsem hrdý na “králíka“. Je plněný úhořem, k tomu je batátové pyré, králičí raviola, silný demiglace a dijonská hořčice. S tímto jídlem přišel můj Sous chef Milan Červenka. Určitě nesmím vynechat naši speciální rozloženou verzi “jablečného štrúdlu“, který kvůli úspěchu nabízíme už druhou sezónu. Případně “dezert z rebarbory“ doplněný pečenými mandlemi, tonka fazolí a bílou čokoládou. Skvělé dezerty má na starost můj šéfcukrář Marc Le Breton. Dezert z rebarbory je přesně ten druh zážitku, při jehož konzumaci se vám na sto procent roztáhnou zorničky, usmějete se a řeknete si: „och bože!“

  

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.