SAPA OPĚT V AKCI: VETERINÁŘI ODHALILI NELEGÁLNÍ PRODEJNU SE 160 KG POTRAVIN

SAPA OPĚT V AKCI: VETERINÁŘI ODHALILI NELEGÁLNÍ PRODEJNU SE 160 KG POTRAVIN

08.12.2022 Jana Čiháková

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s Policií ČR v areálu pražské tržnice Sapa odhalili nelegální prodejnu masných výrobků. V prodejně bylo téměř 160 kilogramů vepřového masa a vnitřností, drůbežího masa a krve a dalších produktů v nevyhovujících hygienických podmínkách. Podnikateli hrozí pokuta až 50 milionů korun, v minulosti již dostal pokutu v řádu desítek tisíc Kč.

ČTK o tom informoval tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Potraviny, které veterináři v prodejně našli, byly zabaleny v nevyhovujících a porušených obalech, které nebránily jejich kontaminaci. Provozovatel prodejny nedoložil inspektorům ani původ potravin. Provozovna byla podle SVS navíc v nevyhovujícím stavebně-technickém stavu.

Inspektoři všechny produkty znehodnotili a nařídili podnikateli jejich likvidaci v asanačním podniku na vlastní náklady. Zároveň dostal zákaz pokračovat v produkci a distribuci masných výrobků.

Veterinární správa upozornila na to, že se jedná již o druhé provinění podnikatele. V roce 2019 u něj inspektoři zjistili podobné porušení legislativy a i tehdy mu byla nařízena likvidace produktů. Správní řízení, které s ním bude zahájeno, podle SVS dřívější provinění zohlední.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.