Rybí saláty: nezdravé, ale dobré?

Rybí saláty: nezdravé, ale dobré?

21.03.2016 Redakce

Klasická bufetová svačina z minulého režimu, kterou vám asi žádný výživový poradce do předpisového jídelníčku nezařadí. Na druhou stranu však rybí saláty patří k oblíbeným „nouzovkám“, když chybí čas na klasický oběd či večeři. To však neznamená, že bychom se měli spokojit s jakoukoli kvalitou, byť za poměrně příznivou cenu.

O tom, že ani s úpadkem klasických bufetů „na stojáka“ rybí saláty ze své oblíbenosti pranic neztrácejí, svědčí velmi široká nabídka v našich obchodech. My jsme se zaměřili jen na rybí saláty v majonéze, ale seženete také „light“ verzi v jogurtu či pikantně ochucenou, nabídka se dokonce liší podle druhu zpracovaných ryb. Všechna balení měla gramáž 150 gramů, která odpovídá jedné porci. Nevýhodou u většiny balení je, že pokud by na vás byla porce přece jen příliš velká, bude s jeho uchováním trochu problém – kromě dvou jsou všechny krabičky bez uzavíratelného obalu a výrobce tak jednoznačně počítá s tím, že všechno spořádáme na posezení.

Proklínané privátky

Rozhodující pro kvalitu salátu je především konzistence majonézy a čerstvost a úroveň zpracování rybího masa, což byly hlavní ukazatele, ve kterých se zakoupené výrobky lišily. Při nákupu si samozřejmě dejte pozor na datum trvanlivosti, naštěstí díky přidaným konzervantům a dalším přídatným látkám můžeme počítat s trvanlivostí minimálně 14 dní.

Často v diskusích neslyšíme na privátní značky řetězců jediného vřelého slova, ale náš test jejich pošramocenou pověst rozhodně nepotvrdil – dva jednoznačně nejlepší vzorky (Toppo, Albert) jsou prodávány právě pod pláštíkem obchodních řetězců. A jejich skóre by bylo ještě lepší, kdyby se k nim přidal také vzorek Tesco. Ten měl původně na kladné hodnocení také „našlápnuto“. To bychom ale při zevrubnějším zkoumání nesměli narazit na to, že zde si s tříděním ryb nikdo příliš těžkou hlavu nedělal a místo masa zákazníkům nadělil také části ocasu, ploutví a kůže. Nevábný pohled, který nám vzal chuť k jídlu a donutil nás značnou část salátu vyhodit, tak tento vzorek odsunul na trestnou lavici.

Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

TEST JAHODOVÝCH JOGURTŮ: JAK JSOU NA TOM S „BACILY“?

07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.