26.09.2022 Jana Čiháková
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací rozinek společnosti Tesco. Obsahují minerální olej, který nelze používat v potravinářství. Jde o Rozinky Sultana, balení 200 g, s označením data minimální trvanlivosti do 4/2023, šarže L220953V9871. ČTK to dnes sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři potvrdil přítomnost minerálního oleje, který není potravinářskou látkou a nesmí být v potravinářském výrobku obsažen. Množství nepovoleného oleje činilo 397 mg/kg, a výrobce tak porušil nařízení Evropského parlamentu a Rady o potravinářských přídatných látkách.
Inspektoři SZPI nařídili společnosti Tesco Stores ČR a.s., aby uvedenou šarži potraviny neprodleně stáhla z tržní sítě. Spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, inspekce důrazně nedoporučuje její konzumaci.
Informace o zjištění byla notifikována do evropského systému rychlého varování pro potraviny RASFF.
23.05.2023 | Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje spolu s pracovníky tamního Celního úřadu odhalili při společné kontrole v Kaplici dodávku přepravující ve zcela nevhodných podmínkách živé a mrtvé ryby, další živé vodní živočichy a potraviny živočišného původu. Podle vyjádření řidiče dodávky (cizího státního příslušníka) směřovala zásilka do Rakouska. Většinu produktů vezl z pražské tržnice SAPA vozidlem, které nebylo vybaveno chladícím zařízením.
14.07.2023 | Vzhledem k výskytu afrického moru prasat (AMP) v některých oblastech Itálie a Chorvatska a v souvislosti se zvýšeným cestováním a pohybem lidí v období letních prázdnin Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na vysoké riziko možného zavlečení viru AMP do ČR. Nákazu lze převést na značné vzdálenosti zejména prostřednictvím potravin s obsahem vepřového masa, případně kontaminovanými materiály.
27.09.2023 | Hygienici při letošních kontrolách zdravotní nezávadnosti zmrzlin ve Zlínském kraji zjistili, že 17 z 20 odebraných vzorků bylo nevyhovujících co do počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Nadlimitní množství těchto bakterií svědčí o nedostatečném nebo nesprávném zajištění osobní a provozní hygieny při výrobním procesu zmrzliny, řekla dnes ČTK zástupkyně Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.