Rostlinné a rybí tuky pomáhají méně, než se říká

Rostlinné a rybí tuky pomáhají méně, než se říká

22.03.2014 iDNES.cz

Výsledky studie vyvrací další z rozšířených mýtů.

Souboj mezi "hodnými“ a "zlými“ mastnými kyselinami v jídle, který se odehrává v medicíně a na pultech obchodů, se komplikuje. Důvodem je tento týden zveřejněná studie, která částečně boří zažitá tvrzení ohledně prospěšnosti nebo škodlivosti některých tuků.

Ze studie vyplývá, že konzumace stravy bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, v reklamě zkracované jako omega 3 či omega 6 kyseliny, v rozporu s častými tvrzeními nesnižuje riziko vzniku srdečních chorob.

Podle závěrů analýzy předchozích 72 studií, kterou zveřejnil americký lékařský sborník Annals of Internal Medicine, neexistují dostatečné důkazy pro doporučení konzumace potravin bohatých na rybí, kukuřičný či slunečnicový olej.

"V současných doporučeních by se měla odrazit poslední zjištění, která ukazují, že přínos kyselin ke snižování srdečních rizik je nízký,“ citovala agentura Bloomberg Rajiva Chowdhuryho, hlavního autora studie a kardiologa z britské Cambridgeské univerzity.

Polynenasycené mastné kyseliny podle současných doporučujících tvrzení, která smějí používat například na obalech výrobci různých doplňků stravy či margarínů, přispívají ke snižování cholesterolu v krvi, mají protisrážlivé a antiarytmické účinky, příznivě tedy působí na srdce a cévy.

Podle závěrů analýzy je navíc málo průkazný i pozitivní vliv snížené konzumace nasycených mastných kyselin na srdečně-cévní systém. Ty jsou zastoupené především ve stravě živočišného původu, červeném mase a výrobcích z mléka s vysokým obsahem tuků.

Analýza naopak potvrzuje, že transnenasycené mastné kyseliny obsažené například ve ztužených tucích a olejích představují zvýšené riziko. Podle analýzy se jejich konzumací zvyšuje pravděpodobnost cévní příhody o šestnáct procent proti průměru.

Nová analýza povede minimálně ve Spojených státech k diskusi o tom, zda jsou současná doporučení ohledně konzumace tuků v souladu s posledními zjištěními.

"Upřímně, mám strach, že to povede ke zmatení spotřebitelů,“ uvedl pro Reuters Duffy MacKay, předseda amerického Sdružení výrobců za zodpovědnou výživu. "Možná to nyní někteří použijí jako důvod, proč ignorovat desítky let trvající dobré rady,“ dodal.

Opatrní jsou nyní i zástupci lékařské obce, kteří se za mořem podílejí na schvalování oficiálních doporučení ve výživě.

Podle Lindy Van Hornové z Feinberovy lékařské fakulty Northwestern University v Chicagu je analýza kvalitně zpracovaná a ukazuje, že některé mastné kyseliny jsou lepší než jiné. "Ale zatím to není dost na to, aby se doporučení změnilo,“ uvedla. Van Hornová předsedala v roce 2010 výboru, který schvaloval zdravotní doporučení.

Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou marketingovou trvalkou i v Česku. Odkazují na ně především výrobci různých potravních doplňků, kapslí či dominantní výrobce margarínů, společnost Unilever.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.