17.01.2020 Jana Čiháková
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 290 prodejních míst a v 61 případech inspektoři odebrali vzorek pro laboratorní analýzu. Deset vzorků nakonec nevyhovělo!
Nákup burčáku se stává rizikovější záležitostí, protože loni rostl počet a závažnost prohřešků při jeho prodeji. Šlo o nejvíce pochybení za poslední čtyři roky, uvedl Pavel Kopřiva. K největším prohřeškům patří ředění vodou ve třech případech a nadlimitní přídavek cukru ve stejném množství případů. V jednom případě prodejce prodával menší než deklarovaný objem, dvakrát inspektoři objevili nadlimitní podíl alkoholu, ve dvou případech naopak podlimitní. Inspekce postupně zveřejňuje nevyhovující burčáky, jejich výrobce a místa prodeje na webu Potraviny na pranýři.
"Inspektoři uskutečnili kontroly u prodejců i u výrobců, a to zejména u těch, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů, a u nových dosud neprověřených prodejců, u nichž převládá stánková forma prodeje," uvedl Kopřiva. Inspektoři také často vyráželi na podnět spotřebitelů.
O rok dříve mířilo do laboratoře 44 vzorků, nevyhovělo pět, v roce 2017 jich nevyhovělo sedm z 51 a v roce 2016 čtyři z 69. Inspektoři kontrolují jak burčák, což je nápoj vyrobený výlučně z českých a moravských hroznů, tak částečně zkvašený hroznový mošt. Jde o tentýž nápoj, avšak ze zahraničních hroznů. "Při kontrole se inspektor zaměřuje mimo jiné na senzorické požadavky, na místě tedy hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, dále řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje," popsal Kopřiva.
15.03.2023 | Středomořská dieta obsahující ořechy, mořské plody, celozrnné obiloviny a zeleninu by mohla snížit riziko demence téměř o čtvrtinu. Podle listu The Guardian to vyplývá ze slibného počátečního výzkumu, který by mohl připravit půdu pro novou preventivní léčbu. Údaje od více než 60 000 Britů naznačily, že rostlinná strava může pomoci bez ohledu na genetické riziko člověka.
30.12.2022 | Brambory jsou bezesporu nejoblíbenější přílohou Čechů. Přesto to nemusí být automaticky ony, co na talíři obsadí místo vedle pečeného kuřátka, steaku anebo ryby. Podobným způsobem lze totiž připravit širokou škálu druhů zeleniny. Kromě toho, že máte příležitost objevit nové chutě, které vás dost možná mile překvapí, máte možnost naučit se používat i alternativy s nižším obsahem sacharidů, a naopak vyšší koncentrací výživových látek.
15.03.2023 | Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.