Ředění vodou a až moc cukru: Kontroly burčáku dopadly nejhůř za poslední 4 roky

Ředění vodou a až moc cukru: Kontroly burčáku dopadly nejhůř za poslední 4 roky

17.01.2020 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 290 prodejních míst a v 61 případech inspektoři odebrali vzorek pro laboratorní analýzu. Deset vzorků nakonec nevyhovělo!

Nákup burčáku se stává rizikovější záležitostí, protože loni rostl počet a závažnost prohřešků při jeho prodeji. Šlo o nejvíce pochybení za poslední čtyři roky, uvedl  Pavel Kopřiva. K největším prohřeškům patří ředění vodou ve třech případech a nadlimitní přídavek cukru ve stejném množství případů. V jednom případě prodejce prodával menší než deklarovaný objem, dvakrát inspektoři objevili nadlimitní podíl alkoholu, ve dvou případech naopak podlimitní. Inspekce postupně zveřejňuje nevyhovující burčáky, jejich výrobce a místa prodeje na webu Potraviny na pranýři.

"Inspektoři uskutečnili kontroly u prodejců i u výrobců, a to zejména u těch, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů, a u nových dosud neprověřených prodejců, u nichž převládá stánková forma prodeje," uvedl Kopřiva. Inspektoři také často vyráželi na podnět spotřebitelů.

O rok dříve mířilo do laboratoře 44 vzorků, nevyhovělo pět, v roce 2017 jich nevyhovělo sedm z 51 a v roce 2016 čtyři z 69. Inspektoři kontrolují jak burčák, což je nápoj vyrobený výlučně z českých a moravských hroznů, tak částečně zkvašený hroznový mošt. Jde o tentýž nápoj, avšak ze zahraničních hroznů. "Při kontrole se inspektor zaměřuje mimo jiné na senzorické požadavky, na místě tedy hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, dále řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje," popsal Kopřiva.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.