Rajčata napíchaná barvivy? Nevěřte všem hoaxům!

Rajčata napíchaná barvivy? Nevěřte všem hoaxům!

31.07.2019 Jana Čiháková

Odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyvrátili informaci o manipulaci s podtrženými rajčaty, která se šíří internetem. Podívejte se, jak se s rajčaty skutečně pracuje, než se dostanou na váš stůl.

Na internetu se píše, že rajčata se sklízejí zelená. Poté jsou vypraná v chlorových lázních. Po koupeli se rajčata ukládají do zrací komory. Tady se prý dva až tři týdny povalují v ovzduší doplněném etylenovým plynem. Až má rajče trošku červenou barvu, tak se pro ještě lepší vzhled voskuje. Voskováním se zároveň zabrání odpařování vody z rajčat, scvrkávání a vráskám. Některé voskové deriváty jsou z petroleje, pro zjemnění mohou být obohaceny mýdlem. Následně se do rajčat injekčně vstřikuje umělé barvivo, pro dosažení jednotného vzhledu rajčat.

Zpátky na zem

Jak vysvětluje Ing. Jindřich Pokora, rajčata se skutečně musejí sklízet před dosažením botanické zralosti (tedy před tím, než jsou úplně červená a jejich dužnina obsahuje maximum cukrů). Část jich může být téměř zelená, vesměs jsou však již přítomny růžové a červené tóny. Poté se rajčata třídí podle velikosti a barvy a  zabalí. Rajčata se zpravidla neperou - jsou pěstována ve fóliovnících nebo sklenících a jsou proto čistá. Pokud jsou používány lázně, pak pouze ze zdravotně zcela nerizikových složek. Zrání rajčat je skutečně prováděno ve speciální atmosféře ve skladech nebo během přepravy.
Naprostý nesmysl je informace o injekčním vpravování barviv do plodů. Takové porušení slupky by okamžitě spustilo proces kažení.

Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.