Raději balené: Tipy, jak bezpečně nakupovat v době mimořádné situace

Raději balené: Tipy, jak bezpečně nakupovat v době mimořádné situace

17.03.2020 Jana Čiháková

Koronavirus se přenáší kapénkami, tedy při kašlání, kýchání, či mluvení. Přenos samotnými potravinami je málo pravděpodobný, a to díky nízké stabilitě viru v prostředí, nakažení jedinci však mohou kontaminovat okolní prostředí a vše, co je v něm obsaženo, včetně potravinářských výrobků. Proto spotřebitelům důrazně doporučujeme nakupovat pouze balené potraviny!

Pro co nejúčinnější zamezení šíření tohoto vysoce přenosného respiračního onemocnění je nutné opětovně zdůraznit význam obalu potravin jako ochranného prvku právě v době šíření jakéhokoli respiračního onemocnění. Obal zabraňuje kontaminaci potravin a pokrmů mechanickými, fyzikálními vlivy a chemickými amikrobiologickými vlivy,odděluje potravinu od vnějšího prostředí a zabraňuje tak její kontaminaci. Tím se tedy snižuje riziko přenosu infekčních patogenů. Podle slov  Ing. Jitky Sosnovcové ze SZÚ se tak zamezuje i  zkřížené kontaminaci produktů.

Kusové pečivo raději ne

Přestože se důrazně doporučuje do obchodu nosit roušku či alespon šátek chránící ústa a nos, prodejní pulty jsou častěji desinfikovány a všude se dbá na to, aby byly k dispozici ochranné rukavice, sáčky nebo podavací kleště, je v tuto chvíli bezpečnější vynechat z nákupního seznamu nebalené pečivo a zaměřit se na takové, které je zabaleno již od výrobce. Veškerá jeho manipulace pak ve skladu i prodejně následně probíhá již v obalu, riziko kontaminace je tak výrazně nižší. 

U pultu s ovocem a zeleninou si pak vyberte z druhů, kde můžete slupku oloupat, v případě druhů, které se konzumují včetně slupky ji nezapomeňte doma před konzumací důkladně omýt!

Balené maso, větší jistota

I přestože chodíte pro maso obvykle raději k oblíbenému řezníkovi či prodejci ryb, vyplatí se být obezřetný i v případě, že předpokládáte, že dodržují zvýšenou hygienu. Nezapomínejte na to, že než maso, ať už kuřecí, králičí, hovězí, vepřové nebo rybí, na pulty dorazí, musí urazit velký kus cesty, během které se setkává s více osobami. I v tomto případě raději upřednostněte nákup kusů, které jsou zabaleny a opatřeny ochrannou atmosférou, která zamezuje šíření mikroorganismů. 

Stejný postup volte při nákupu uzenin nebo sýrů a spíše než na potraviny "na váhu" se zaměřte na ty balené, které jsou nejen bezpečnější, ale při dodržení správných skladovacích podmínek vám i déle vydrží. 

Vlastní obal nechte doma

SZÚ také důrazně doporučuje výrazně omezit prodej nebalených potravin do spotřebitelem přinesených vlastních obalů a nádob a tyto potraviny balit pouze do nových, nepoužitých obalů. Obsluhující personál  má právo odmítnout převzít spotřebitelem přinesenou nádobu či obal a měl by také zamezit jakékoli manipulaci s ním, a to z preventivních důvodů ochrany svého zdraví i ochrany zdraví dalších zákazníků. Výjimkou by mohl být pouze prodej potravin jako je ovoce a zelenina, které se před podáváním myjí a loupou, případně se tepelně upravují.


Mohlo by vás zajímat

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.