Pusťte se do cupcakes! S těmito tipy je zvládnete

Pusťte se do cupcakes! S těmito tipy je zvládnete

08.03.2021 Jana Čiháková

Nadýchané těsto a jemný, akorát sladký, perfektně vyšlehaný a ochucený krém – spojení, jenž tvoří cupcake snů. Přestože propracovat se k uspokojivému výsledku kolikrát stojí hned několik pokusů, není z toho třeba dělat vědu. Vsaďte na ozkoušené krémy profesionálů a nechvátejte. Perfektní krém si žádá svůj čas.

Muffiny nejsou složité, je ale potřeba dodržovat přesné postupy. Malé detaily totiž mohou celý výsledek pokazit. Důležitým bodem je stejná teplota surovin, ze kterých budete pracovat. Ty, které obvykle míváte v lednici si tedy vyndejte s předstihem, aby všechny dosáhly pokojové teploty. Při přípravě těsta se řiďte poučkou, že nejprve se míchají tekuté přísady a suché spolu, teprve poté se zapracovávají do sebe. Těsto také nesmíte přemíchat, pak vám muffiny nevyběhnou a budou tuhé. Při pečení respektujte vlastnosti se svou troubou, obvykle se doporučuje péct při teplotě 180 stupňů asi 20 až 25 minut. 

Na základní těsto použijte 250 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 lžičky prášku do pečení a přidejte opravdu špetku soli. Z tekutých ingrediencí si připravte 2 vajíčka, 200 ml mléka a 85 g másla. 

Jak na krém? 

Krém můžete dobarvit potravinářským barvivem. Tady je malá inspirace

gallery

Krém č. 1: Šlehačka + mascarpone

Jedním z nejoblíbenějších krémů pro zdobení cupcaků je kombinace šlehačky a tvarohu (př. mascarpone) v poměru jedna ku jedné. „Nejdříve je třeba vyšlehat samotnou smetanu ke šlehání a potom pomalu přidávat a zašlehávat tvaroh nebo mascarpone. Nejdůležitější je šlehat opravdu pomalu, jinak vám krém zřídne,“ dělí se o zkušenosti profesionální cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz.

Krém č. 2: Bílky + máslo

Základní bílkovo-máslový krém představuje cukrářskou klasiku, kterou lze použít také na cupcaky. Nejdříve je třeba svařit vodu s cukrem. Dále se vyšlehá změklé máslo do pěny s cukrem. Samotné bílky se vyšlehají v tuhý sníh a pak se do nich postupně vmíchá teplý rozvar. Až na závěr se promíchají obě hmoty dohromady – bílková i máslová. „Kombinací bílků a másla vzniká krém, se kterým se dobře pracuje a lze ho libovolně dochutit, ale použít se dá i v základní úpravě bez příměsí,“ vysvětluje cukrářka Olga Ceralová.

Nebojte se dochucení

Když máte krém ve výborné konzistenci, přichází čas na dochucení. Při dochucení přidávejte přísady postupně a pomalu, abyste neztratili dobře odvedenou práci na šlehání krému. Vyzkoušejte kromě vanilky nebo čokolády také redukované ovoce či skořici. Pokud nemáte rádi všední chutě, kápněte do krému podle své chuti třeba oblíbený vaječný likér. 

(Ne)existuje zdravější varianta?

Aby krém dosáhl ideální konzistence a dalo se s ním pracovat žádoucím způsobem, tuk je v něm nezbytný. „Krémy jsou poměrně tučné všechny, ať už ty z másla, z mascarpone nebo šlehačky. Není to tedy vhodná součást redukčního jídelníčku. Ale sladké většinou nejíme úplně denně, takže čas od času není na tučném krému v cupcaku nic špatného nebo nezdravého,“ říká Olga Ceralová. Nicméně ti, kteří se vyhýbají laktóze, mohou použít speciální šlehačku bez laktózy a výborný krém se samozřejmě dá vyrobit i pro diabetiky.

Text Jana Tobrmanová Čiháková a Dortisimo, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.