09.10.2020 Jana Čiháková
Vládní opatření uzavírající restaurace a hospody v 20:00 jsou další ranou zvláště pro malé a střední pivovary. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Jak se nyní pivovary zachovají, zda například nehrozí další vylévání piva, svaz u svých členů nyní zjišťuje.
Menší pivovary jsou podle Ferencové závislé na prodeji čepovaného piva v hospodách. Větším pomáhá prodej baleného piva například v lahvích nebo ve skle. "Očekáváme další propad produkce českého piva a prohloubení ztrát pivovarského sektoru, které jen v průběhu první vlny dosáhly pěti miliard korun," dodala.
Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků se po osmé hodině večerní běžně v gastronomických provozech vytvoří více než polovina tržeb a 80 procent spropitného pro personál. Už nyní podle něj byla návštěvnost v restauracích sotva poloviční, řada podniků tak bude muset zavřít. "Potřebujeme jasný a rychlý příslib vlády ohledně kompenzací - provozovatelé potřebují platit zaměstnance, nájmy a další náklady - vlastní rezervy vyčerpali už na jaře," doplnil.
Asociace v tomto týdnu představila Národní program pro gastronomii, kde je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Je to třeba prodloužení programu Antivirus, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent. Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 000 pracovních míst, uvedla.
08.09.2023 | Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkouší vypěstovat ovoce v laboratoři. Pokouší se vytvořit ovoce bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné, napsal dnes deník The Guardian.
05.09.2023 | Ve Vyškově bude v závěru pracovního týdne pivní festival, na návštěvníky čeká hudební program, pivní soutěže a především ochutnávky hořkého nápoje. O víkendu si pak lidé budou moci prohlédnout historické objekty, které nebývají přístupné, a to při akci Dny evropského dědictví – Dny památek 2023. Vyškov o tom informoval na svém webu.
07.09.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos prověřila 128 vzorků zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 45 procent z nich. Situace tak zůstává dlouhodobě nepříznivá, řekl dnes při jedné z kontrol v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.