PREZIDENTKA PK ČR: URČITÉ SKUPINY LIDÍ NEBUDOU MÍT NA PODZIM ANI NA ZÁKLADNÍ POTRAVINY

PREZIDENTKA PK ČR: URČITÉ SKUPINY LIDÍ NEBUDOU MÍT NA PODZIM ANI NA ZÁKLADNÍ POTRAVINY

12.05.2022 Jana Čiháková

Prezidentka Potravinářské komory ČR, Dana Večeřová, vyjádřila své obavy o budoucnost. Růst cen potravin a inflace bude mít nejspíš fatální následky pro samoživitelky, seniory a sociálně slabé skupiny obyvatel!

„Děsí mě komentáře, že jsme prohráli boj s inflací a že míříme ke stagflaci. Není to poprvé, co něco takového slyším. Proto se snažíme využít různé mechanismy, abychom alespoň nějakým způsobem ten růst zastavili. Čím dál více se ale bojím, že to dopadne právě na tu skupinu spotřebitelů, která na tom není dobře ani teď. Jsou to samoživitelky, samoživitelé, senioři nebo sociálně znevýhodněné skupiny,“ popisuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, která byla hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Z.
„Bojím se, že pokud to bude pokračovat, tak nebudou mít na podzim na základní potraviny. A to bych řekla, že je ve 21. století v České republice nepředstavitelné. Jsme v srdci Evropy, nejsme žádná rozvojová země. Děsí mě to,“ dodává Večeřová.

Podle ní ale není dobrý nápad, aby stát vstupoval do cen potravin. „Není to dobrá myšlenka nejen v potravinářském průmyslu. Jakékoliv vstupování do nějakých cen myslím není ku prospěchu věci. Naopak je to ke škodě a doplatí na to vždy spotřebitel,“ říká Dana Večeřová. Ta se vyjádřila také k procentuálnímu zastoupení českých výrobků v českých obchodech. „Je to 55 až 60 procent. U některých komodit je to samozřejmě víc, třeba u pečiva nebo u mléčných výrobků. Horší je to s masnými výrobky. Zhruba 10 až 20 masných výrobků by se dalo považovat za české,“ zakončuje Dana Večeřová.

Celý rozhovor moderátora Martina Kováře s prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou si poslechněte zde:


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.