PRAVIDELNÁ KONZUMACE RYB PROSPÍVÁ CÉVÁM I MOZKU

PRAVIDELNÁ KONZUMACE RYB PROSPÍVÁ CÉVÁM I MOZKU

14.03.2022 Foodnet

Mrtvice zabije v ČR více než 8000 lidí. Ryby mohou být výbornou prevencí. Bohužel ryby se v ČR moc nekonzumují. Asi 6-8 kg. To je opravdu málo. V dalších zemích na západ je spotřeba daleko vyšší (násobně). Minimální doporučení je alespoň tučné ryby (porce) 2x týdně. Studie z USA potvrzuje, že ryby jsou jasnou prevencí cerebrovaskulárních onemocnění.

Starší dospělé osoby, které jí ryby několikrát týdně, mohou mít menší pravděpodobnost mozkových cévních onemocnění, zjistila nová studie. Cerebrovaskulární onemocnění, které se týká poruch ovlivňujících průtok krve mozkem, zahrnuje mozkovou mrtvici a související problémy.

Do studie bylo zařazeno 1 623 osob ve věku 65 let a starší. Jejich průměrný věk byl 72 let a nikdo z nich neměl mrtvici, demenci nebo srdeční onemocnění v minulosti.

Účastníci vyplňovali údaje o dietě a podstoupili vyšetření magnetickou rezonancí mozku. Byly zkoumány snímky tři markérů možného časného cerebrovaskulárního onemocnění: poškození způsobená drobnými, dříve nezjištěnými mozkovými příhodami, abnormality bílé hmoty mozku (nervové tkáně) a zvětšené prostory vyplněné tekutinou v okolí mozkové kůry.

Lidé, kteří jedli ryby alespoň dvakrát týdně, měli nižší výskyt těchto markérů v porovnání s lidmi, kteří uvedli, že mají ryby méně než jednou týdně. Účinek byl nejvýraznější u lidí mladších než 75 let.

Výzkumníci korigovali výsledky, jako je kouření, cvičení a užívání alkoholu. Zjevné přínosy pro mozek z dostatečné konzumace ryb se shodují s dalšími výzkumy. Spojuje se tak vliv ryb v dietě na mozek a kardiovaskulární zdraví.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.