POVOLÁNÍ, O KTERÉM JSTE MOŽNÁ NETUŠILI: PROFESIONÁLNÍ ČICHAČ

POVOLÁNÍ, O KTERÉM JSTE MOŽNÁ NETUŠILI: PROFESIONÁLNÍ ČICHAČ

23.12.2021 ČTK, SHUTTERSTOCK

Výrobce uzenin Cinco Jotas ve svém závodu na jihozápadě Španělska stále využívá některé postupy z časů dávno minulých: Chorizo se zde udí v místnosti plné hořícího dubové dřeva se salámy zavěšenými u stropu, a šunky zrají ve sklepě, jehož "regulace klimatu" spočívá v ručním otvírání a zavírání oken.

A pak je zde tým zaměstnanců, kteří svými nosy kontrolují kvalitu šunek. Při vánočním vrcholu prodejů musí očichat stovky kýt denně, popisuje v reportáži deník The Wall Street Journal (WSJ).

Říká se jim caladores, podle sondy vyrobené z kravské kosti, kterou při práci používají. Tu musí profesionální "čichači" do každé kýty zasunout na čtyřech specifických místech, přičemž po každém zapíchnutí následuje hodnotící popotáhnutí nosem. Po dokončení průzkumu musí kontrolor rychle zacelit díry od sondy za použití prstů a tuku.

DENNĚ PŘIVONÍ K DVĚ STĚ ŠUNKÁM

V závodu Cinco Jotas ve vesnici Jabugo je nejzkušenějším vykonavatelem této činnosti Manuel Vega Domínguez. "Vzpomínka na dokonalou šunku je vypálená do mého mozku," říká 53letý muž, který je členem týmu pro kontrolu kvality přes 20 let. Od roku 2004 je jediným zaměstnancem, který se očichávání zrajících šunek věnuje po celý rok. Během vánoční sezóny pak počet čichačů naroste na šest, neboť asi polovina objednávek firmy je každý rok spojená se svátečními hostinami.

Mimo vrcholné období roku prý Vega očichá denně asi 200 šunek. Těsně před Vánoci se jeho porce dostává k 800 kýt denně, tedy 3200 popotáhnutí nosem. To už je podle Vegy "na hranicích lidských možností". Aby toto pracovní vytížení zvládal, začal si každé dvě hodiny dávat desetiminutové pauzy, prý by si ale nějak poradil i s dalším nárůstem poptávky. "Najdu způsob, jak očichat 801. Možná by šlo i 802," uvažuje.

ŽALUDY PRO SKVĚLOI CHUŤ

Nejlépe se mu prý čichá ráno. Ideálním buketem je při tom pro Vegu a jeho kolegy kombinace ořechové umami vůně a jemného sladkého aromatu, protože prasata, z nichž iberská šunka pochází, se krmí žaludy. Když kontrolorům jistá šunka nevoní, neznamená to nutně, že má odpudivý zápach. Odmítnuté kusy často voní po kávě, lékořici nebo karamelu.

Caladores ve firmě Cinco Jotas, která vyrábí šunku od roku 1879, prochází náročnou zkouškou, při níž se kandidáti snaží detekovat různé koncentrace pěti látek ve vodě, popsala šéfka oddělení kontroly kvality Cristina Sánchezová Blancová. Svůj nos přirovnala ke zkušenému detektivovi, který dokáže odhalit věci ukryté smyslům jiných lidí. "Když normální člověk cítí špatný pach, je pro něj prostě špatný. Zatímco já vím přesně, jak špatný je," řekla.

Není tedy divu, že v jejím týmu vyvolává obavy pokračující šíření koronaviru, který v mnoha případech lidem poškozuje čich. Pan Vega uvedl, že ve snaze posílit svou imunitu jí šest pomerančů denně. Podle vyjádření společnosti Cinco Jotas se zatím nikdo z čichačů ve firmě koronavirem nenakazil.


Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.