Popcorn a děti? Časovaná bomba plná rizik

Popcorn a děti? Časovaná bomba plná rizik

08.09.2021 Jana Čiháková

K popcornovému boomu nejvíce přispěl vynález sáčků k přípravě v mikrovlnné troubě. Jsou praktické, popcorn je čerstvý, chutný a hotový během 3 až 4 minut. Ale podívali jste se někdy vůbec na složení? Tři procenta z celého obsahu sáčku tvoří sůl a nepřehlédnutelné je i zastoupení tuku.

Když výrobky porovnáte v řadě, zjistíte, že procentuální zastoupení těchto látek je téměř všude srovnatelné, snížené není ani u výrobců, kteří na obal použili animované obrázky, což může evokovat dojem, že jde o potravinu dětem určenou či vhodnou ke konzumaci dětmi.

Více než 70 % populace v Čechách reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku, přičemž téměř 50 % dospělé populace v České republice hypertenzí už trpí. Odhaduje se, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by v Česku došlo k omezení výskytu cévních mozkových příhod o čtvrtinu a výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Proto je v této oblasti velice důležitá prevence a osvěta. Ministerstvo zdravotnictví nadále na svých stránkách varuje, že počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku.

Příliš tuku škodí

Zdravotní rizika představuje i palmový olej. Vysoká konzumace palmového oleje může škodit, na druhou stranu palmový olej v potravinách/jídelníčku nemusí znamenat nutně problém. Záleží na tom, jaký tuk nahrazuje, jaký je celkový obsah nasycených mastných kyselin ve stravě a v neposlední řadě, jak vypadá celkové složení jídelníčku. „V poslední době je v souvislosti s vyšší konzumací palmového oleje diskutována i problematika n-6 (omega 6) a n-3 (omega 3) nenasycených mastných kyselin,“ uvádí dále RNDr. Pavel Suchánek, člen Fóra zdravé výživy.

Při zvýšené konzumaci palmového oleje se zvyšuje podíl nejen nasycených mastných kyselin v jídelníčku, ale také n-6 masných kyselin. „Ty mají obecně pozitivní vliv na naše zdraví, ale jejich konzumaci je třeba kompenzovat vyšším příjmem zdrojů n-3 masných kyselin, aby nedocházelo k některým negativním vlivům na náš organizmus,“ doplňuje RNDr. Suchánek. Mastné kyseliny n-3 jsou přitom v naší stravě dlouhodobě nedostatečně zastoupené. Jejich nejdůležitějším zdrojem jsou zejména ryby, některé rostlinné tuky a oleje, některé ořechy a semínka. 

Popcorn a popcornové plíce

V neprospěch popcornu mluví i varovná zpráva z FDA (U.S. Food and Drug Administration). V té se uvádí, že chemický nátěr použitý v pytlících do mikrovlnné trouby po zahřátí vytváří perfluoroktanové kyseliny, které jsou s největší pravděpodobností karcinogenní. A ty se samozřejmě dostávají i do popcornu. Žádné výzkumy to sice prozatím stoprocentně nepotvrdily, ale již se proslýchá, že tyto látky způsobily kancerózy a vážné respirační potíže u laboratorních zvířat, která byla vystavována jejich působení. Existují i studie (UCLA), které prokazující přímý vliv kyseliny perfluoroktanové na plodnost. Testování zatím dokázalo, že stejná látka vyvolává rakovinu jater, varlat a slinivky břišní.

Při přípravě popcornu navíc vzniká diacetyl, který způsobuje respirační obtíže a patrně přispívá i vzniku rakoviny plic. Předpokládá se sice zatím, že k tomu, aby člověk onemocněl, musí být vystavován těmto plynům ve skutečně vysokých koncentracích, nicméně to, co se považuje za vysokou a nízkou hladinu také není identifikováno. Víme zatím jen, že respirační potíže se už řešily v souvislosti s továrními dělníky vyrábějícími popcorn vystavenými chemikáliím, a údajně se u nich zvýšila i úmrtnost na rakovinu plic. Studie dokázaly, že mikrovlny způsobují odpařování těchto chemikálií, které se tak dostanou i do popcornu a dále i to, že tyto látky se navíc v těle mohou hromadit celé roky a jejich nepříznivý účinek se může projevit až s letitým odstupem.

Všechny tyto teze jsou sice podrobovány dalšímu a dalšímu zkoumání, prozatím neexistuje verdikt, který by jednoznačně shrnul rizika konzumace popcornu ze sáčku. Vzhledem k výše uvedenému je ale zřejmé, že rozhodně nejde o potravinu určenou k denní konzumaci a už vůbec ne dětmi a maminky by se měly zamyslet, zda jim ta hodina klidu denně, kdy dítko posadí s plnou mísou před televizi, stojí za případná rizika.

Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.