PODZIMNÍ SBÍRKA POTRAVIN VYNESLA TÉMĚŘ 600 TUN JÍDLA A DALŠÍHO ZBOŽÍ

PODZIMNÍ SBÍRKA POTRAVIN VYNESLA TÉMĚŘ 600 TUN JÍDLA A DALŠÍHO ZBOŽÍ

23.11.2022 Jana Čiháková

Podzimní sbírka potravin vynesla v kamenných i on-line obchodech 584 tun potravin, drogerie a hygienických potřeb. Je to zhruba stejně jako loni, kdy se vybralo 580 tun. V tiskové zprávě to dnes oznámili organizátoři sbírky. Podle České federace potravinových bank v porovnání s loňskem potřebuje potravinovou pomoc o 35 procent lidí více, jejich služeb letos využilo již 270 000 lidí.

Zboží ze sbírky putuje do regionálních skladů potravinových bank, odkud se pak prostřednictvím neziskových organizací dostává k potřebným lidem. Pomoci má hlavně seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, handicapovaným nebo lidem bez domova a v nouzi. Vybralo se 526 tun potravin a 58 tun drogistického zboží.

Množství potravin a dalšího zboží se může ještě zvýšit, protože běží některé sbírky mezi zaměstnanci firem nebo různých institucí. Do sbírky se například zapojil pražský IKEM, uvedla ředitelka federace potravinových bank Veronika Láchová.

Do sbírky se zapojily obchodní řetězce Albert, Billa, COOP, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, Tesco a sítě dm drogerie markt a ROSSMANN. Přidaly se také on-line obchody Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.

Láchová už dříve uvedla, že před jarním i podzimním kolem sbírky ve skladech potravinových bank již v podstatě nebyly hlavně trvanlivé potraviny, které jsou také ve sbírce nejvíce žádané.

POVINNOST PRO ŘĚTĚZCE

Do bank denně míří svozy z obchodů. Podle zákona musí od roku 2018 obchody nad 400 metrů čtverečních neprodejné potraviny dávat neziskovým organizacím. Láchová na semináři v Poslanecké sněmovně tento týden řekla, že letos by mohl obrat potravin, které banky získají překročit 10.000 tun, loni to bylo 9700 tun. Podařilo se tak zachránit a využít potraviny zhruba za 414 milionů korun. Láchová také uvedla, že 85 procent potravin, které se do bank dostanou, by se jinak zlikvidovaly. Potravinové banky také každoročně dostávají šest milionů kusů menstruačních pomůcek ze státních hmotných rezerv.

V Česku je 15 regionálních poboček potravinových bank a jedno logistické centrum v pražské Dubči. Pracuje v nich kolem 120 lidí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.