PODNIKY, KTERÉ STOJÍ ZA TO: TIPY PŘÍMO OD ZÁKAZNÍKŮ

PODNIKY, KTERÉ STOJÍ ZA TO: TIPY PŘÍMO OD ZÁKAZNÍKŮ

12.04.2023 Jana Čiháková

Jste milovník dobré kuchyně a hledáte inspiraci? Ať už máte chuť na asijskou kuchyni, burgery, tradiční českou kuchyni nebo třeba pizzu, přinášíme vám tipy, ze kterých si rozhodně vyberete!

V Česku letos proběhl první ročník Wolt Awards, který ocenil ty nejlepší podniky, ze kterých si můžete objednávat až domů na stůl. Pomyslnou porotu tak tvořili přímo zákazníci platformy Wolt, kteří vybrali sedm nejlepších podniků v Česku. Které podniky se rozhodně vyplatí vyzkoušet?

SMASH BURGER

Šťavnaté stařené bio hovězí maso s iberským špekem, pomalu karamelizovaná cibule na másle, vyzrálý čedar, mléčná nadýchaná houska a mnohem víc. Přesně to je FATFUCK – originální smash (tzv. „spláclé“) burgery nacházející se na Břevnově (hodnocení 9.6). Ačkoliv spolumajitel Tomáš Linhart vystudoval mezinárodní vztahy a aplikovanou informatiku, jeho snem bylo vytvořit „dokonalý” burger. A právě takový podle něj stojí na housce, které si v burgrárně sami pečou – a zákazníci se jen hrnou. Na své si přijdete, ať už máte chuť na malé slidery, které si doplníte a seskládáte podle vlastní chuti, nebo chcete rovnou něco opravdu pořádného. Tím je zaručeně Smash supreme se slušnou porcí tří placek masa prokládaných rozpuštěným čedarem s karamelizovanou cibulí a restovanými žampiony.

NEAPOL Z PANELÁKU

Znáte někoho, kdo by odmítl čerstvě upečenou pizzu? Tuto italskou ověřenou klasiku si můžete dopřát nejen v prosluněné Neapoli, ale také v Nuslích, kde se nachází Le Pizze di Frankie (hodnocení 9.4). Pizzu se rodilý Ital Francesco Gallucci, známý jako Frankie, naučil díky internetu a prodával ji doma, v pražském činžáku – nejprve pro přátele, poté také pro zákazníky. Pro velký zájem si časem pronajal provozovnu, ale koncept nezměnil – nabízí pouze pizzu s sebou a každá se i tady rodí v malých elektrických pecích. Pizza s láskou dělaná pomocí kvalitních surovin, je připravována podle standardů Neapolitan Pizza Association. Pizza se tak vychyluje se pouze tím, že se nepeče v peci na dřevo – proto o své pizze Frankie říká, že není neapolská, ale „tak nějak neapolská“.

KRÁLOVNA ČESKÉ KUCHYNĚ

Hledáte ráj pro gurmány české kuchyně? Vše co potřebujete nabízí Havelská Koruna (hodnocení 9.2). Škála nabízených jídel je jedinečná a zákazníci si tak mohou vybrat z nejméně 40 různých jídel, nebo kombinovat jednotlivá jídla a přílohy dle chuti. A v čem se podle Havelské Koruny ukrývá tajemství české kuchyně? Spočívá v lokálních surovinách, ale také vybavení a technologiích, jakou jsou šokovací zařízení nebo třeba vodní fritézy. Sedmičlenný tým kuchařů se stará o dodržení tradičních staročeských postupů, což jsou vývary z kostí nebo zeleninové základy bez jakéhokoliv použití instantních ingrediencí. V Havelské koruně ale vědí, že bez kvalitní suroviny nelze uvařit dobré jídlo. Proto vše pochází výhradně od českých producentů, kteří byli pečlivě vybráni – a to od masa, přes zeleninu, koření až po mouku. Chuť pravé domácí kuchyně je tady zaručena.

ORIGINAL STREET FOOD

Jste milovníci asijské kuchyně? Pak neuděláte chybu pokud navštívíte Wokin Anděl (hodnocení 9.4). Zákazníci podnik milují pro možnost vybrat si suroviny, na které mají zrovna chuť – a rozhodně nejde při výběru šlápnout vedle. V nabídce je několik druhů nudlí a rýže, ke kterým lze přidat vše od masa, přes mořské plody, houby i zeleninu. Vše pak můžete ochutit omáčkou a přidat vybraný posyp, který pokrm dovede k dokonalosti. Zelenina si zachovává svěžest a chuť, stejně jako maso, a to díky poctivé přípravě. Kuře a vepřové upravují způsobem sous-vide, kachnu tradiční technikou konfitování. Pozvolnou přípravu volí také u hovězího, které pečou tak dlouho, dokud není křehké. Všechny suroviny spolu navíc  dokonale ladí a záleží tak na vkusu a chuti každého zákazníka. A jaký mix chutí zvolíte vy?

SKVĚLÁ INDICKÁ

Ať už jste vegetarián nebo dáváte přednost kousku masa, indická kuchyně je tu pro všechny. Konkrétní názvy indických jídel si vybaví málokdo, ale chuť je díky pestré škále koření a tradičnímu postupu přípravy pokrmů nezaměnitelná. Jednu z nejlepších najdete v Everest Restaurant (hodnocení 9.4), kde pokrmy podle tradičních postupů připravují zkušení nepálští kuchaři. Stačí si jen vybrat z pestrého jídelníčku – ať už máte chuť na Tikka Masala, či Thali ve všech možných variacích, Biryani, nebo třeba pokrmy připravované pomocí kuchařské metody Tandoori a mnohem víc. Everest Restaurant tak spolehlivě dovede vaše chuťové buňky k výšinám. Teď už zbývá jen rozseknout zásadní indické dilema – rýži nebo naan?

MEXIKO V BRNĚ

Mexická kuchyně je známá rozmanitou škálou chutí, barevností jídel a množstvím koření a přísad. A od koho chutná nejlépe? Jedině od rodilého mexického šéfkuchaře s bohatými zkušenostmi, který zvládne připravit pokrmy podle tradičních mexických receptů. A takového najdete v Bistro Bastardo (hodnocení 9.4), autentickém mexickém bistru v samotném srdci Brna. Ať už jste milovníky mexických tacos, burritos či quesadillas, nebo jste mexickou kuchyni snad ještě neochutnali, v Bistro Bastardo si můžete užít nezaměnitelnou atmosféru a chuť pravého Mexika.

BURGER JAKO ŘEMESLO

Šťavnaté hovězí maso, karamelizovaná cibulka, výtečná majonéza – to vše dokonale zakomponované v chutné domácí bulce. Nejen to najdete v bistru Burger Inn (hodnocení 9.4) v centru Brna – a jakmile se zakousnete do správně propečeného burgeru, budete vědět, že jste na správném místě. Kromě zavedených stálic najdete v menu i speciální nabídky burgerů a těšit se můžete i na bezkonkurenční vegetariánskou verzi této americké speciality. Protože příprava burgerů je jako řemeslo – prostě se musí umět.

Z POHODLÍ DOMOVA

Na menu z vítězných podniků si můžete pochutnat také z pohodlí domova nebo při pracovním obědě. Kurýři vám jídlo rádi doručí až ke dveřím a vy se tak můžete v ušetřeném čase věnovat čemukoli, co vás těší. Na platformě Wolt navíc najdete i spoustu dalších podniků a kdo ví, třeba objevíte oblíbence, který se do žebříčku Wolt Awards probojuje hned příští rok!


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.