Podnikatel recidivista opět po Praze převážel 80 kilo ryb a mořských plodů bez dokladů

Podnikatel recidivista opět po Praze převážel 80 kilo ryb a mořských plodů bez dokladů

04.05.2021 Jana Čiháková

Veterináři ve spolupráci s celníky odhalili v dodávce na Pražském okruhu nedaleko Jesenice u Prahy více než 80 kilogramů ryb a mořských plodů, které byly převážené v nevhodných podmínkách a bez dokladů. Za porušení zákona nyní hrozí přepravci až milionová pokuta, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Většinou však veterináři ukládají pokuty řádově nižší, za celý loňský rok činily celkem zhruba 33 milionů Kč.

"Potraviny živočišného původu byly dvěma osobami vietnamské národnosti přepravovány za nevyhovující teploty a na první pohled vykazovaly znaky opětovného zamražení a rozmražení. K přepravovanému zboží navíc nebyly předloženy žádné doklady o jeho původu," popsal Majer. Veterináři potraviny znehodnotili barvou a nařídili přepravci neškodné odstranění potravin.

Rybí maso bez dokladů nejezdí po Čechách ojedinělě. Přečtěte si více

Nejde letos o jediný případ, kdy veterináři při kontrole s celníky přišli na nevhodnou přepravu potravin. Letos v březnu odhalili v okrese Ústí nad Labem vozidlo, které převáželo 70 kilogramů potravin neznámého původu v nevhodných podmínkách. Šlo o mořské plody, ryby, plže, hlavonožce a chlazené masné výrobky. Provozovateli také hrozila pokuta až milion korun. Tento provozovatel však již předloni za stejnou činnost pokutu dostal, šlo tehdy o 20 000 Kč. Protože jde nyní o recidivu, bude pokuta nejspíš vyšší.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Zdroj ČTK, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.